Den2Radio - Uge 46 - 2021

Udsendelse d.13. - 19.november. 2021

Intermetzo
Georg Metz sukker over mediebilledets studieværter. I radio og TV har værterne degenereret en egen autoritetsfornægtende form eller snarere en kliché der mere forstyrrer end gavner. De dygtige journalister er bibragt den misforståelse, at afveksling ved pinagtige kiks i kulissen mere lebendigt befordrer det tyngende budskab ud til de mange hjem. Man åbner for radio og TV for at få nyheder og oplysning og påtvinges i tilgift den private indforståede morskab, der aldrig kalder på lytterens latter.   

Samfundsord. Sundhed
Sundhed har stået centralt på den politiske dagsorden i mange år, og under corona pandemien blev det for alvor tydeligt for de fleste, at enkelte individers individuelle sundhed ikke kun er noget, som vedrører dem selv men også resten af samfundet. Samfundsvidenskaben og sociologer som Durkheim og Foucault har igennem tiden belyst, hvordan sundhed, sygdom og samfund hænger sammen. Sammen med lektor ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet, Inge Kryger Pedersen undersøger programmet ’Samfundsord’ sundhed som et samfundsvidenskabeligt fænomen i en samtale, hvor vi både kommer omkring selvmord, sociale patologier, biomagt, danskernes levealder og forholdet mellem krop og sjæl.

Av, min tand
Så gælder det børnenes tænder. Cocktailen: manglende tandhygiejne, tandbørstning og dårlig kost er den sikre vej til tandpine, huller og dårligt helbred og ingen indlæring og fravær fra skolen. Et rigtig elendigt liv. Men det er der råd for- den danske NGO - Tandsundhed uden Grænser også kaldet TUG, har flere projekter i 3 lande som på både græsrodsplan og seje forhandlinger med sundhed og - undervisningsministerier bonner ud på den gode side. Indsatsen virker!

Nordisk samarbejde. Det folkelige Norden
Serien ’Nordisk samarbejde’ fortæller denne gang om det folkelige Norden. Få historien om grundlaget for de nordiske landes samarbejde igennem 1900 tallet, dets indflydelse på FN's tilblivelse og hvorfor det har sejret sig selv til stilhed i pressen. Hør hvorfor den folkelige opbakning til det nordiske projekt er en afgørende forskel fra andre mellem- og overstatslige samarbejder.
Generalsekretær Peter Jon Larsen fra Foreningen Norden fortæller om et potentiale for de nordiske lande, som sammenlagt er den 11. største økonomi i verden til at sætte en fælles værdipolitisk dagsorden med udgangspunkt den nordiske velfærdsmodel og folkestyre i en globaliseret verden.

Klassisk på nettet. Aftenmusik
Musik til aftenen og natten sender vi i Klassisk på nettet – en podcast med en times klassisk musik med et tema.  Natten i bjergene, den slørede måne, sommernatsmusik og meget mere og komponisterne er blandt andre Niels W.Gade, Franz von Suppé, Alexander Borodin, Richard Strauss og Arnold Schönberg

Anslag - november 2021 - 3
På Jacques Bergs program i denne uge: Mon tusindben kan spille fodbold? Sex til udsalgspris og grydeklare ægteskaber. Det tager tid at tage sin tid! Mitterands svimlende visdom: Ligegyldighed. Hvor dybt ligger voldsklimaet begravet i USA’s historie?

Pharaos klassikere: Jørgine 1
Den absolut længste af Johannes V. Jensens Himmerlandshistorier er ’Jørgine’. Den blev da også først udgivet som selvstændig lille bog i 1926 og blev derefter indlemmet i de samlede himmerlandshistorier i 1933, og her på den2radio deler vi den op i flere afsnit.

Forførerens dagbog 7
Jesper Christensen læser 7.afsnit af Søren Kierkegaards beretning om Johannes, den gennemførte æstetiker, der først og fremmest anskuer kvinder som en kunstnerisk nydelse.

Miho Hazama 2
Den 32-årige japansk-amerikanske jazzkomet Miho Hazama er den første kvindelige chefdirigent i DR Big Bands historie. Hun er ung. Hun er kvinde. Hun er klassisk uddannet. Og så er hun japaner. Miho Hazama ligner ikke nogen anden chefdirigent i DR Big Bands historie. Hun er blandt verdens 25 førende jazznavne og blev ansat for 2 år siden. Claus Westh har haft en samtale med hende, og den fortsætter i denne uge.

Foto: Anne Eggen