Den2Radio - Uge 47 - 2017

Udsendelse: 18. - 24.november. 2017

Intermetzo
Georg Metz er dykket ned i historien om det anstrengte forhold som Egypten havde til Israel og hvor en fredsproces for 40 år siden så lovende ud, det var 4 år efter den seneste krig Yom Kippur. Men i forlængelse af fredsprocessen blev først Egyptens præsident Anwar Sadat myrdet og siden Israels ministerpræsident Yizhak Rabin og siden da er det kun gået en vej, den forkerte. Freden synes lige så fjern som i snart 3000 år i denne urolige kant af verden. En konflikt de færreste begriber grundlaget for, hvis de ikke var været på stedet.

EuropaProfilen
Den2radios faste indslag om Europa – ’EuropaProfilen’ – handler i denne uge om indvandrere og flygtninge i dansk og europæisk perspektiv». ’En fødekæde til fattigdom, bandekonflikt og elendighed’ - siger Grete Kerrn-Jespersen, direktør i Frigg, en selvejende institution, der arbejder med beskæftigelsesindsatsen i Mjølnerparken på Nørrebro i København – et af bandekonfliktens hårdest ramte boligområder og et af de særligt udsatte boligområder i Danmark,  der igennem de seneste tre årtier har haft Danmarks højeste koncentration af beboere  uden tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelsessystemet, den højeste andel af beboere med flest domme og den højeste andel af beboere med det laveste indkomst- og uddannelsesniveau og hvor omkring 90 pct. af beboerne har anden etnisk baggrund end dansk.  

Søfartens spor - Søfartssamfundet
I den lille serie om ’Søfartens Spor’ tegner vi et billede af søfarts- samfundet. Vi hører om de unge der står til søs, om kvinderne der bærer ansvaret for familien i lange perioder og måske bliver enker og om skibsværftet og de store linjer i søfartens udvikling frem til i dag. Vi skal møde museumsinspektør Nils Valdersdorf Jensen fra Svendborg museum og forfatteren Ole Mortensøn og tidligere museumschef og kulturvejleder og journalist Anita Lillevang.   

Museer skaber viden: Ford i Danmark
Ford etablerer en samlefabrik i Danmark! Det ville være en topnyhed i dag, og i begyndelsen af 1900 tallet, hvor Ford lavede en fabrik i Danmark, var det også en stor begivenhed, der ikke blot førte til produktion af den berømte Ford T i København, men også gav nogle udfordringer for en ledelse, der ville bestemme alt, og fagforeninger, der var vant til at blive hørt af ledelsen. Og med samlefabrikken kom der ikke blot ny teknologi til landet, der kom også en ledelseskultur fra USA. Den var ikke nem at få til at fungere i et land, hvor fagforeningerne havde en stærk rolle, og hvor man generelt var vant til, at man forhandlede sig tilrette. Museumsinspektør og seniorforsker Lars K. Christensen fra Nationalmuseet fortæller og udsendelsen er et led i serien Museer skaber viden.

Jazzens historie – Duke Ellington
den2radio har et eksklusivt arkiv med hele 21 udsendelser om Jazzens historie baseret på bogen ’Drømmejazz – jazzens historie belyst gennem 100 af de bedste cd’er’, som filmmanden Christian Braad Thomsen udgav i 2009, og det er også ham, der har produceret denne serie til den2radio. Denne gang fortæller han om Duke Ellington. Han er en af de mest betydningsfulde personligheder i jazzens historie, og hans bigband var i årtier hjemsted for mange af jazzens andre store, der i kortere eller længere tid spillede hos ham.

Autoimmune sygdomme 1
Nu starter en lille serie på 3 udsendelser om sjældne autoimmune sygdomme, og i denne uge skal vi møde Nanna Marinussen, der er 28 år og har en gigtsygdom, der hedder sklerodermi. Det er en autoimmun sygdom, som kun 1.200 danskere lider af. At sygdommen er autoimmun betyder, at kroppen angriber sit eget væv. Også det raske. I denne udsendelse hører du om hendes liv med sygdommen, der for alvor brød ud for fire år siden. Hun har pacemaker – og det nærmeste busstoppested føles meget langt væk. Selvom hun er så ung, har Nanna gjort sig flere overvejelser om døden, end de fleste på hendes alder har.

Den røde sofa: Pernille Juhl og Stephanie Caruana 
Den røde sofa, der står på Hovedbiblioteket i København, er sæde for forfattersamtaler, som alle sendes som podcast på den2radio. I denne uge skal vi møde forfatteren Pernille Juhl, der har specialiseret sig i historiske romaner om Sønderjylland. Hendes debutroman ’Vent på mig Marie’ er inspireret af hendes farfars dagbøger fra første verdenskrig, og siden er den blevet det første bind i ’Gråstener trilogien’, som anmeldere blandt andet har sammenlignet med Matador. Pernille Juhl er bogaktuel med 'Det usagte' om en sønderjysk familie i 50'erne og 60'erne, og hun taler med forfatteren Stephanie Caruana - født i USA og opvokset i Danmark og uddannet journalist. Hun skriver for bl.a. Magasinet KBH, Alt for Damerne og POV International. Hun skriver spændingsromaner, erotiske noveller og er en ivrig debattør. Derudover har hun bred erfaring som foredragsholder, moderator og interviewer. 

Salmesang ved reformationen 4
I den 4.udsendelse om Salmesang ved Reformationen er det orglet og musikerne i kirken, det drejer sig om. Hvad ved vi om hvem der spillede i kirkerne? I hundredvis af år i den katolske tid var musik i kirken stort set altid vokalmusik. Orglet er en oldgammel opfindelse, men at bruge det som akkompagnement til salmerne som vi kender det, er kommet meget senere. Det fortæller Ole Olesen, Nationalmuseets orgelkyndige - og organist og musikhistoriker Henrik Palsmar om, og musikforsker Ole Kongsted fortæller om musikerne i kirken.

Verden af i går 
9.afsnit ud af 20 som Karsten Pharao læser er vi nået til, og der er heldigvis lang vej endnu. En meget vigtig bog, der beskriver netop verden af i går – årene på begge sider af år 1900. Stefan Zweig opholdt sig i Paris i 1904. Sin vane tro opsøgte han nogle af de kunstnere, han beundrede, og i denne uges afsnit giver han en indfølende beskrivelse af den østrigske digter Rainer Maria Rilke og den franske billedhugger Auguste Rodin, som han stiftede nærmere bekendtskab med. Fra Paris tager han til London, hvor det ikke lykkes ham at skabe kontakt til engelske intellektuelle i nævneværdig grad, englænderne er noget mere reserverede end franskmændene og isolerer sig i deres klubber. Men han får en åbenbaring på British Library, da han opdager William Blake’s billeder.

Foto: Knud Steffen Nielsen