Den2Radio - Uge 47 - 2018

Udsendelse d.17. - 23. november. 2018

InterMetzo
Georg Metz har akldt denne uges kommentar ”Løkkes Kloge ord” med undertitlen ”100 år og snart alting glemt” med hentydninger til udsagn fra den franske præsident Macron og socialdemokeratiske Henrik Sass Larsen.

Landbrugsmagasinet
Landbrugsmagasinet beskæftiger sig i denne uge med de mindste og måske mest lukrative bestanddele af landbruget: generne. Vores landbrugsmedarbejder er taget på besøg hos planteforsker professor Barbara Ann Halkier, der fortæller lytterne om den seneste viden indenfor fremtidens afgrøder.

Ulrik Neumann 100 år
I 2018 er det 100 år siden Ulrik Neumann blev født, musiker, entertainer, skuespiller med masser af talenter. Hans mest berømte periode var de få år med Alice Babs og Svend Asmussen der blev til Swe-Danes med verdenssucces, men mange andre sjove og spændende perioder før og efter karakteriserer Ulrik Neumanns store format. Han lærte sig selv alting, han var den fødte autodidakt. Han skrev musik, han skrev tekster, han arrangerede musik, han spillede med i mange danske og svenske film og revyer, han indtalte tegnefilm, han optrådte i mange forskellige sammenhænge. den2radio har besøgt hans datter Ulla Sniff Neumann i Malmø, og hun fortæller om sin far.
  
Norden i Europa

Siden flygtningekrisen i 2015 har Nordisk Råd arbejdet på et integrationsprogram, som evalueres på en konference i København 20. november. Forud for konferencen siger direktøren for Nordisk Velfærdscenter i Stockholm: ”En effektiv integrationspolitik vil ikke alene forbedre folks liv, men også styrke den nordiske velfærdsstat’. Trods Dansk Folkepartis krav om et paradigmeskifte i udlændingepolitikken er der bred tilslutning i Folketinget til en bedre integration af flygtninge. Og det har givet resultat. En helt ny undersøgelse viser, at 2. generations flygtninge gennem de sidste 20 år i stort tal får både uddannelse og job og i dag er på næsten samme beskæftigelsesniveau som danskfødte unge.

Den røde sofa
I slutningen af oktober mødtes forfatter Jesper Wung-Sung med litteraturhistoriker og anmelder Mikkel Bruun Zangenberg i Den Røde Sofa på Københavns Hovedbibliotek. Det blev til en spændende samtale om de fysiske og personlige grænser i Jesper Wung Sungs slægtsroman 'En anden gren', som han fik tildelt boghandlernes pris De Gyldne Laurbær for.

Bodytalk 1
Måder vi ser ud på, måder vi agerer på og for hvis skyld vi gør det, bliver for tiden forsøgt nuanceret af de såkaldte krops- og sexpositivister ved at de fremstiller deres egen krop på det sociale medie Instagram. Her behandler de temaer som skønhedsideal og ejerskab over kroppen ved at fremstille overvægt, handicap, forskellige måder at udtrykke sit køn og sin seksualitet på for blot at nævne et par eksempler. Bodytalk er en ny lille serie på den2radio, der stiller spørgsmål til forskellige kropsaktivistister for at blive klogere på hvilke motiver der driver deres online aktivisme. Første afsnit forholder sig til Ida Rud kendt som debattør, filmanmelder, kropspositivistisk Instagrammer og fra DR-dokumentaren “Tykke Ida”.

De udødelige 20
De udødelige er den2radio’s lange serie fra 2012 om ’Aktiv aldring og solidaritet mellem generationerne’ og sætter fokus på arbejdsmarkedet, sundhed, generationer, boligformer, rettigheder, forskning, kunst og musik. Dengang var Lillian Knudsen landsformand for LO faglige seniorer, der omfatter alle 60+, som er medlem af LO forbundene, og hun fortæller bl.a. om sin noget tomme tid efter et aktivt arbejdsliv i rengøringsbranchen og som faglig aktiv med masser af tillidsposter. Men et engageret liv er ganske enkelt en del af Lillian Knudsens liv, derfor er hun stadig aktiv.

New Jungle Orchestra
Selv er Pierre Dørge ligeglad hvilken musikalsk betegnelse man sætter på hans projekt, New Jungle Orchestra. At sætte bandet i en musikalsk bås vil også være lige så umuligt som at begrænse en vild jungle i at gro, det kan ganske enkelt ikke lade sig gøre. Alligevel eller måske netop derfor har orkestret turneret over store dele af verden, hvor de blandt andet har spillet for kejserfamilien i det japanske kejserpalads og i Sydafrika for daværende præsident Nelson Mandela, men nydt lige så meget at spille på små ydmyge steder for lokalbefolkningen rundt om på kloden. Orkesterleder Pierre Dørge tager os med på en rejse ind i jungleorkestrets univers.