Den2Radio - Uge 48 - 2019

Udsendelse d. 23. - 29. november. 2019

InterMetzo
Georg Metz har fulgt den ny formand for partiet Venstre Jakob Ellemann-Jensen og hans landsmødejomfrutale for nylig, hvor det var så som så med stemningen. De delegerede kravlede ikke op på stolene af betagelse. Han står også i problemer til halsen i bonde-, højskole-, handelshøjskole og bypartiet og udfordrede dristigt det nationalkonservative Venstres paratopfattelse af verden, mens næstformand Inger Støjberg bevæger sig uanfægtet på hjemmebane, hvor nuancer, forbehold, kontrære analyser og humanisme ikke er i kurs.  

Det europæiske hus 11
I den2radio’s aktuelle programserie om EU og det europæiske samarbejde ’Det europæiske hus’ kan du i denne uge høre en samtale med et af de nye europaparlamentsmedlemmer. Anette Bruun Johansen taler med Kira Marie Peter Hansen, der er valgt for SF. I programmet kan du også høre en kommentar af Ove Weiss med overskriften ’EU’s skarpe øje’.

15 kvindelige komponister fra 8 lande gennem 400 år.
En ny serie på den2radio har set dagens lys: '15 kvindelige komponister fra 8 lande gennem 400 år'. I denne uge handler det om Elisabeth Jacquet de La Guerre, der levede i Frankrig på Solkongens tid og var protegé af ham nærmest fra vugge til grav. Hun var respekteret og anerkendt og omtalt i aviserne i Paris, en spændende og meget usædvanlig dame.

Museer skaber viden 2: Bryllupstøj
Hvis man skal forestille sig en brud, så er det første man tænker på nok en brud i en hvid kjole. Hvorfor det er den hvide kjole fortæller museumsinspektør Inge Christiansen fra Køge Museum om i udsendelsen. Det er historien om antikken, overtro, klasseforskelle og forskellen mellem land og by. Og så er det naturligvis også historien om mode. Brudgommen skal man naturligvis ikke glemme, men der er en spændende historisk forklaring på, hvorfor han traditionelt ikke ser ud af meget ved siden af bruden.

Pen og blækhus
Som optakt til vores næste udsendelse, hvor Kim Blæsborg taler om sit forfatterskab til Litteraturkritiker Tonny Vorm, har vi fundet en gammel optagelse med et lille eventyr af H.C.Andersen, som hedder ”Pen og blækhus”. Det er Emil Hass Christensen, der læser.

Den røde sofa
Og det er i Den Røde Sofa forfatteren Kim Blæsbjerg har anbragt sig til en samtale med litteraturkritiker Tonny Vorm, og ud fra temaet 'litterære afvigelser' kommer de blandt andet omkring Blæsbjergs anmelderroste trilogi 'Desertørerne'. Kim Blæsbjeg er født og opvokset i Lemvig, og for tiden arbejder han på en roman om tavshedskulturen i Lemvig

Pesten i Bergamo
’Der var Gammel-Bergamo oppe paa Toppen af et lavt Bjærg, i Hegn bag Mure og Porte, og der var det nye Bergamo nede ved Bjærgets Fod, aabent for alle Vinde. En Dag brød Pesten ud dernede i den nye By og greb frygteligt om sig; der døde en Mængde Mennesker og de andre flygtede bort udover Sletten, ad alle Verdens fire Hjørner til. Karsten Pharao læser JP Jacobsens malerisk beskrivende novelle fra 1881 ’Pesten i Bergamo’.

Science Stories: Psykisk sårbarhed
En ny analyse viser, at psykisk sygdom kan blive grundlagt i fostertilstanden i form af en psykisk sårbarhed, som kan følge en resten af livet. Særlige gen-varianter i arvemassen der er vigtige for hjernens dannelse og udvikling under fosterstadiet kan være årsagen til alvorlige psykiske lidelser som f.eks. skizofreni og ADHD. Interview med professor Thomas Werge fra Københavns Universitet.

Science Stories: Viden der virker
Der er masser af eksempler på, at vigtig forskning bliver overset og glemt. Nogle gange har det kostet enorme summer og tusindvis af menneskeliv at ignorere tilgængelig viden. Men hvor svært kan det være at forstå og bruge vigtig viden? Arbejdsmiljøekspert Per Malmros fortæller om eksempler på, hvordan vejen til at bruge viden er lang og snørklet, og forskningen ofte ikke giver så klare svar, som man kunne ønske sig. 

Folk og fest 2019
Her er to links til den2radio på youtube:

Folk og fest 2019 - afsnit 1 side A

Folk og fest 2019 - afsnit 1 side B

Folk og Fest 2019 er en opsamlende podcast-serie, om forskellige nedslagspunkter i kulturlivet. Afsnit 1 består af en såkaldt side A og B, som du kan høre ved at klikke på disse links. De drejer sig om 1.maj som tradition, og undersøger aktualiteten og brugbarheden af en sådan tradition i dag. Derudover debatteres psykiatrien som varetagende samfundsinstitution, de unges politiske engagement, aktivisme på de online platforme overfor fysiske mødesteder, og individualiseringens sammenhæng med pressede fagforeningstider.

Journalist og tilrettelægger: Sarah Kamille
Musik:
Mazzy Star - Fade Into You
Beachhouse - Myth
Oblivion - Chill Out Mix
Röyksopp - The Girl and The Robot
Lana del Rey - Born To Die
David Bowie - Ashes to Ashes

Foto: Den2Radio