Den2Radio - Uge 48 - 2020

Udsendelse d.21.- 27. november. 2020

Intermetzo
Overskriften i ugens kommentar er ’Den semantiske Jensen’ og det er Venstres formand Georg Metz hentyder til: Jacob Ellemann-Jensen. ’Der er forskel på at styre et land og at lede et land’ betroede han læserne i helsidesannoncer i aviserne. Han forklarede bagefter, at han altså ikke har ambition om at styre Danmark men at lede det, og der ligger bebrejdelsen af regeringen lige for: Mette Frederiksen styrer landet frem for at lede det, ellers har udsagnet ingen mening. Foreløbig har Frederiksens styre ledet landet på en så effektiv og hastig facon, at ledelsen af styret har begået noget der minder om og faktisk også er et grundlovsbrud

Det europæiske Hus
Det europæiske hus den2radio’s aktuelle programserie om EU og det europæiske samarbejde fortæller denne gang om krisen i EU som er en realitet efter at Polen og Ungarn d.16.november nedlagde veto mod EU’s budgetplan og EU parlamentarikeren Morten Løkkegaard taler med Clea Bruun Johansen om retsstatspricippet, retsstatsmekanismer og forholdet til lande som netop Ungarn og Polen.

Landbrugsmagasinet
I en tid hvor mange spaltemeter i pressen handler om Regeringens håndtering af coronasmitten blandt de danske mink, og hvor oppositionen og erhvervet har fundet hinanden i en voldsom fordømmelse af myndighederne og ministeren, foregår der samtidig - helt under mediernes nyhedsradar - nogle dramatiske forhandlinger om landbruget i Bruxelles. Det er nogle forhandlinger, der har meget store konsekvenser for både erhverv, lokalsamfund, natur og miljø samt nationalstaternes suverænitet. Landbrugsmagasinet bringer i denne uge en beskrivelse og analyse af status på processen omkring de næste syv års landbrugsstøtte.

Anslag - november 2020 - 4  
Danmark er et Ungarn light – siger en svensker. Vi har nu nået galskabens grænser, men ikke rædslernes, fastslår Jacques Berg fra sin bolig i Sydfrankrig i denne uges Anslag. Og mere - skilsmissebarnet som en diplomat, der i al hemmelighed sliber sine våben til slagene på familiefronten.

Jazzens historie: John Coltrane
Denne uges Jazzens historie handler om tenorsaxofonisten John Coltrane. Han indspillede "Kind of Blue" med Miles Davis og han fik et gennembrud til et større publikum med "My Favorite Things". Live-optagelser med Coltrane fra jazzklubben Village Vanguard i 1961 er nok jazzhistoriens vigtigste. Christian Braad Thomsen fortæller om Coltrane og spiller de sublime indspilninger.

Den geniale komponists gale kone
Richard Strauss var en af musikhistoriens helt store komponister og dertil også på sin tid en meget berømt dirigent. Han blev 85 år og komponerede i de 75 af dem og i 55 år var han gift med Pauline og hun var en slags ildsprudende tigerinde hvis uforudseelige eksplosioner har gjort hende berygtet. Hør 3 historier om hende i ’Den geniale komponists gale kone’.

Søndagsfortælling 2 Every dog has his day.
den2radio sender en række Søndagsfortællinger med Jacob Skyggebjerg – hver uge en nyskreven fortælling indtalt af forfatteren selv. Korte, afsluttede fortællinger, sat i scene rundt omkring i hele Danmark, hvor man uden at skulle tage stilling, kan lade sig blive taget med på en rejse ind i fiktionens verden.  Denne uges fortælling har han kaldt ’Every dog has his day’.  
’Nye tider. I Dronninglund i Nordjylland har ærkesocialdemokraten Einar fået et godt øje til den yngre lokalpolitik-veteran Dion. Det kan godt være, de traditionelt har været rygende uenige, og Dion er kendt i byen for at stå for noget, som ingen vil associeres med - men det er nye tider, og måske er ham Dion ikke helt galt afmarcheret? Måske kan det lade sig gøre at mødes?’

Diego Maradonas takkeliste
Normalt er takkelisten en litterær genre der volder selv store forfattere problemer. Sjældent er takkelisten interessant for andre end dem der bliver sagt tak til, hvis den overhovedet er det. Men der findes enkelte undtagelser som Søren E. Jensen opdagede, nemlig fodboldspilleren Diego Maradonas meget omfattede takkeliste i bogen ’Mit VM, Mexico 86’. Her takkes alle lige fra Pave Frans over venner og bekendte til Fidel Castro. På den måde bliver takkelisten til et digt og det skal vi høre læst op af Eigil Magnus Lang til Jørgen Ingmanns guitar.

H.C.Andersen: Barnet i graven
Om ’Barnet i graven’ som udkom i 1859 har H.C.Andersen selv skrevet at ’ligesom Historien om en moder har mest af alle mine digtninger skaffet mig glæde, idet mangen dybtsørgende mødre i dem har fundet trøst og styrke.’ Det er Gerda Madsen der læser.
 
Pharaos Klassikere: Ak, hvor forandret.
Pharaos Klassikere forsætter med Steen Steensen Blicher. Gennem hele den periode, hvor Blicher skrev noveller, skrev han en række humoristiske historier med en fortæller, som ikke kan gennemskue det, som hans læsere nemt kan forstå mellem linjerne og bag om ryggen på den naive fortæller. Sådan en novelle er ”Ak, hvor forandret” fra 1828, men temaet er ellers alvorligt nok og får også mange gange en mere seriøs behandling hos Blicher. Det er tiden og dens forandrende magt, og det så vi jo allerede i debutnovellen ”En Landsbydegns Dagbog”.

Foto:den2radio