Den2Radio - Uge 49 - 2017

Udsendelse d.2. -8.december. 2017

Intermetzo
Intermetzo handler denne gang om æstetik, æstetik i medierne. Journalisternes hjernedøde spørgsmål til politikerne om hvor stort det er at blive valgt som kommunalpolitiker og til sportsfolk, der netop har vundet eller tabt, og programmedarbejderne, der snakker indover radio og TV udsendelser, så man ikke har en chance for fordøje det smukke eller dramatiske man har oplevet. TV er blevet gjort til et konkurrencemedie, hvor det gælder om at fastholde de rastløse, eller de rastløse chefer vil for alt i verden vil fastholde deres rastløse kunder.

Europas idéhistoriske rødder
Historisk kan ideen om et europæisk samarbejde, som garant for fred og vækst, spores helt tilbage til middelalderen. Men først efter at være blevet martret af to verdenskrige blev tankerne realiseret i Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab i starten af 1950’erne, hvor Italien, Luxembourg, Holland, Frankrig, Belgien og Tyskland fandt sammen i bestræbelsen på at skabe varig fred på bagkanten af 2. Verdenskrigs rædsler. I dag har EU 28 medlemslande og projekt Europa er blevet langt mere kompliceret. Der sættes i dag i stigende grad spørgsmålstegn ved det europæiske samarbejde, og fællesskabet taber opbakning i de europæiske befolkninger rundt om på kontinentet. For mange er EU blevet lig med bureaukrati, topstyring, ulighed og et ønske om at nedbryde de nationale forskelligheder, så der kan skabes en føderation i USA's billede med egen præsident.
Det er uden forhistorisk tilfælde, at der nu mere end 70 år efter etableringen af unionen stadig er fred på det europæiske kontinent mellem nationalstaterne. Spørgsmålet er, om freden varer ved, og om det europæiske samarbejde fortsat kan være garant for freden med de mange kriser, som EU gennemløber her i starten af det 21. århundrede.  Her i den2radio’s serie ’Europas idéhistoriske rødder’ medvirker professor mso. Søren Dosenrode fra Aalborg Universitet, Ph.d. Rebekka Byberg og professor mso. Henrik Larsen begge fra Københavns Universitet og lektor Troels Myrup Kristensen fra Syddansk Universitet. 

Stemmer fra stalden 2

Igen i denne uge er den2radio er taget på besøg hos smågriseproducent Ole Kjær ved Ølstrup i Vestjylland. I det første del hørte vi om dagligdagen i stalden, de små og store udfordringer med miljøgodkendelser og konkurrence fra udlandet. I dette afsnit tager Ole Kjær os med tilbage til dengang han valgte at blive landmand, de tidlige år som selvejer og hvordan udviklingen i hans driftsgren har forløbet frem til i dag.

Andelsvirksomhed i Uganda
Kaffe spiller en stor rolle i Uganda’s økonomi. Som kaffeproducerende land er Uganda nr. 8 på den globale rangliste og dækker 2-3 % af verdensproduktionen, men er nr. 2 i Afrika efter Ethiopien.  Kaffesorten Robusta har være en del af Uganda’s naturlige regnskov og den findes stadig ude i nationalparkerne. I dag producerer landet Robusta-kaffe i store mængder, men ude i bjergene vestpå er det Arabica, man dyrker.  De to slags kaffe forarbejdes forskelligt, Robusta soltørres, mens Arabica kaffe regnes for finere i smagen og forarbejdes med brug af vand. den2radio er rejst til Rwenzori-bjergene på grænsen til Congo.
Museer skaber viden, Søfartsmuseet
I den første af to udsendelser om Museet for Søfart kan man høre om et museum, der ligger i et hul i jorden, og man kan høre om nogle af de historier, der knytter sig til genstandene. Søfart drejer sig i høj grad om at få varer frem, og der er mange fortællinger knyttet til de mennesker, der stod og står for transporten. Der er både de positive fortællinger om godt sømandskab, der ved hjælp af navigation fik bragt skibene frem, men også de tragiske om forlis, hvor skibe er forsvundet sporløst. Udsendelserne om Søfartsmuseet er en del af den2radio’s serie ’Museer skaber viden’.

Paradokser i kristendommen 
Der er lige kommet to bøger på forlaget Vandkunsten. De handler begge om kristendommen, om Gud og Jesus og arvesynden, ja om mange paradokser i bibelen.Og de er mildt sagt meget forskellige. Den ene er Christian Braad Thomsens: Kun dette åndedrag, -Kritik af de kristne selvmodsigelser. Den anden er Søren E. Jensens prædikensamling fra hans virke som hjælpepræst i Hvalsø: Kulsorte syndere i en kridhvid kirke. Den2radio har inviteret dem til en diskussion i studiet. 

Julens toner i nye klæder
Julen har sin helt egen lyd, eller – den udfordring har orkestret Dødens Garderobe taget op og sammen med en stribe af solister har de gennem en årrække givet deres bud på, hvordan de gamle kendte toner også kan lyde. Det er der kommet en stribe musikalske julekalendere ud af - i år ingen undtagelse. Pianisten Jeppe Zeeberg, fortæller om tanker og ideer bag projektet.

Autoimmune sygdomme 3
Laura Klein kender ikke nogen, der fejler det samme som hende. Hun er 28 år og fik som 15-årig den meget sjældne gigtsygdom CRMO: Chronic recurrent multifocal osteomyelitis. Eller på dansk: kronisk ikke-bakteriel knoglebetændelse. Det er en sygdom, som kun rammer én ud af en million. Sygdommen fik Lauras kraveben til at vokse og gøre sindssygt ondt.  Men hun kaldte det ikke gigt dengang. For gigt er jo noget, kun gamle mennesker får. Laura havde nemlig lige fået briller og bøjle, og det her var endnu en ting, der gjorde hende anderledes. Dette er tredje afsnit i en serie på tre om sjældne gigtsygdomme,

Teateramagasinet Kastesigten
Og så har den2radio har premiere på et nyt teatermagasin: ’Kastesigten’. Her bliver indtryk og udtryk - samt stykkernes hensigt, referencer og associationer sat under kærlig lup.  
Lytteren kan se frem til forhåbentlig at få skærpet øjne, ører og appetit til at nærme sig de skrå brædder - og hvis man føler, som mange gør, at de alt for sjældent kommer i teateret, selv om de egentlig har lyst, så er dette programmet, der gerne vil hjælpe jer helt ud af døren og afsted. Teateret er de levendes rige, og du får mest for din tid, hvis du slår alle sanser til - både før, under og efter forestillingen. ’Kastesigten’ er både en tidsåndsseismograf og et åbent botanisk værksted og i denne uge sanker vores anmelder på Husets teater og i Skuespilhuset på Det Kgl.

Svar på et spørgsmål
I juli 2017 ville forfatteren Jytte Borberg være fyldt 100 år. I den anledning har forlaget Multivers udgivet en portrætbog med bidrag af mennesker, der kendte Jytte Borberg og af hende selv. Blandt hendes egne tekster finder vi den hidtil upublicerede beretning om samværet med en imaginær læser, der følger hende under hele skriveprocessen. Svar på et spørgsmål er titlen på dette indblik i en forfatters arbejde, og den er fra 1984.

Jazzens historie 5 De store sangerinder
Jazzens historie fortsætter denne gang med 3 vidunderlige sangerinder Billie Holiday, Ella Firtzgerald og Sarah Vaughan. Det er Christian Braad Thomsen, der har produceret udsendelsesrækken for den2radio baseret på sin bog ’Drømmejazz- jazzens historie belyst gennem 100 af de bedste cd'er’.

Verden af i går 11
I afsnit 11 af Stefan Zweigs ’Verden af i går’ vender den unge Stefan Zweig sit blik mod andre kontinenter og besøger både Indien og Amerika på opfordring af den tyske millionær Walther Rathenau efter han har opholdt sig i kortere og længere tid i mange af Europas storbyer. I Indien oplevede han for første gang selv det han kalder ”racerenhedsidiotiens pest” – nemlig i briternes afvisning af ”halv-kasterne” og af indernes eget stive kastevæsen. Og i USA oplevede han friheden og mulighederne ved nogle dage i New York at gå rundt og undersøge jobmuligheder. Efter et par dage havde han fundet mindst 5 jobs, som han havde kunnet leve af.

Salmesang ved reformationen 6
I anledning af 500 års jubilæet for Reformationen har den2radio produceret 8 udsendelser om ’Salmesang ved reformationen’ og denne gang skal vi høre om en af de allerførste reformatoriske salmer "Aleneste Gud i himmerig". Både tekst og musik er inspireret af det katolske gregorianske påskegloria: Lux et Origo. Professor emeritus, dr.phil. Finn Egeland Hansen trækker i sit foredrag linjerne op: dem der fører frem til salmen, og dem der fører videre i musiklitteraturen til Lukas Osiander, Michael Praetorius og J.S. Bach.