Den2Radio - Uge 49 - 2018

Udsendelse d. 1.- 7. december. 2018

December er kommet og den2radio tager også så småt hul på den kommende jul i tekst og musik.

Intermetzo 
Handler så om et kongemord for 300 år siden – den svenske Karl d.12., der blev skudt mens han ved en belejring under den store nordiske krig var ude og inspicere svenskernes løbegrave. Hvem der skød er aldrig blevet opklaret, men især russerne har nok sendt en venlig tanke til Karls banemand, for svenskerne havde forsøgt at erobre Moskva, og i historiens lange stræk bør man i ligningen medregne mystiske ubåde på spionage i svenske farvande samt russisk annektering af Krim og opbringningen af ukrainske flådefartøjer i det Azovske Hav.

Den2sport
Kampen mod doping handler ikke kun om præstationsfremmende stoffer, urinprøver og karantæner. Kampen mod doping i international idræt er blevet et magtspil med storpolitiske undertoner, og den2sport forsøger denne gang at dykke ned i kampen mod doping og det storpolitiske magtspil.

Norden i Europa
I programserien Norden i Europa taler Jørgen Johansen med Mikael Lynnerup, der skriver og redigerer web-magasinet ’Pejlinger’. Mikael Lynnerup kom til Bruxelles i 1987, og han har fulgt udviklingen i EU og samspillet mellem Norden og Europa som journalist lige siden.

Håndværk 
Murerfaget og stenhuggerfaget blev i middelalderen indført i Danmark med munkene, der arbejdede med sten og det brændte ler. Munkeordnerne opførte kirker og klostre - Roskilde domkirke og Sorø slotskirke er eksempler på tidens teglstensmurværk. I opgangstider for byggeriet, som vi ser nu, kommer der til at mangle faglærte bygningsarbejdere og det bliver ikke mindre af, at de store årgange af faglærte er nedslidte og går på pension i disse år. Vi skal møde to murerlærlinge Kasper og Kevin fra Roskilde Tekniske Skole, hvor de arbejder på den sidste skoleopgave inden de til marts skal afslutte med en svendeprøve. 

Martin Hall og de glemte 70’ere – 2
I denne uge sender den2radio 2.del af musikeren Martin Halls erindringer’1971-1985’, som udkom sidste år, og han og Søren E. Jensen mindes de hits som gjorde sig gældende i deres sene barndom og begyndende pubertet inden punken kom og ødelagde det hele.   

Ronkedorerne
De fire ronkedorer er taget syd for grænsen og løfter deres litterære snabler på Jaruplund, den danske højskole i Sydslesvig. Det fælles tema er nationalisme, og de bøger de taler om er:
Knud Lindholm Laus Fordi. At. Så - Henrik Jensens ’Derfra vores verden går’- Jens Christian Grøndahls ’Europa er ikke et sted’ og Charlotte Langkildes ’Færøerne. En moderne nation fødes.’

Kastesigten 
Den2radios teatermagasin rapporterer denne uge fra Wien. Den gamle kejserstad er kendt over hele verden for sin klassiske musik og for sit teater. Vi besøger tre af de navnkundigste scener: Burg, Josefstadt og Akademi-teater og hører om de aktuelle opsætninger af tre af teaterhistoriens klassikere: ’Den gamle dame kommer til byen’, ’Den ensomme vej’ og til sidst -og ældst – ’Perserne’ fra 480 før vor tidsregning.

De udødelige 23
I serien ’Aktiv aldring - solidaritet mellem generationerne’ handler det denne gang om  ’Mitokondrier og fatique’. De to ord dækker over forskning i sund aldring, der tager sit udspring i Center for Sund Aldring på det sundhedsvidenskabelige fakultet, Københavns Universitet. To unge forskere fortæller om deres nyeste forskning, det er post.doc.cellebiolog Claus Desler Madsen og phd. kandidat i folkesundhedsvidenskab Annette Addy Ekmann. Og så skal det handle meget om træthed og energi.

Nissen og spækhøkeren
December er begyndt og derfor synes vi lytterne skal høre ’Nissen og spækhøkeren’ af H.C.Andersen. Men den historie har kun det med julen at gøre, at nissen forstår at værdsætte det festlige. Det er Sigrid Horne-Rasmussen, der læser den og det er en optagelse, der går tilbage til 1970’erne.

Juleoratoriet - del1
Den store Johann Sebastian Bach komponerede i årene 1734 og 1735 6 kantater til juletiden. Han arbejdede konstant og skulle hele tiden have nye værker klar til alverdens søn-og helligdage i sin kirke i Leipzig Thomaskirken, hvor han var kantor og organist fra 1723 til 1750. De 6 kantater er enkeltstående kantater hvor de første 3 samlet er dem vi kalder Juleoratoriet, og som bliver opført alle vegne i Danmark i juletiden på lige fod med Händels Messias. Indspilningen er fra 1965 med München Bach kor og orkester dirigeret af Karl Richter og med solisterne Gundula Janowitz, Christa Ludwig, Fritz Wunderlich og Franz Crass.