Den2Radio - Uge 49 - 2019

Udsendelse d.30.november - 6.december. 2019

InterMetzo
I udlændingedebatten har Dansk Folkeparti takket være stædig gentagelse af det rene vås fået fastslået dogmer der nu er overtaget af en socialdemokratisk regering, og politikere fra oppositionen har stort set opgivet at prædike saglighed og ordentlighed.  Den hyppige brug af Dansk Folkepartis politikere gennem næsten 20 år har sat sine spor. Journalisterne har som regel i en snæver vending kunnet fiske en god historie hos Søren Espersen, Martin Henriksen eller Marie Krarup, men paratheden til at lukke op for dagens skvæt fra DF blev klart demonstreret med den allerede fortærskede julesag leveret af Peter Skaarup, der dog har måttet trække medisteren i land. Han måtte nødtvungent medgive, at landet ikke går tabt til islam, fordi man i Føtex både kan få vinter- og julemedister.

Den2Sport
Hvert år sprøjter private fonde mindst 400 millioner kroner til dansk idræt, viser en forsigtig opgørelse foretaget af Den2Sport. Har den kapitalindsprøjtning afgørende betydning for udviklingen i dansk idræt? På hvad der blomstrer, og hvad der dør ud? Den2Sport har inviteret Bjarne Ibsen, professor ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, i studiet til en snak om private contra offentlige midler – og ikke mindst - demokratisk kontrol i idrættens forunderlige verden. I Ringhjørnet behandler Den2Sport den store dopingskandale i Rusland og DGI’s årsmøde.

Anslag - Afsnit A
Anslag. At slå en tone, en stemning an, at fortælle en historie, at prøve at forstå, at sige sin mening … Siden 2013 har forfatteren og journalisten Jacques Berg hver formiddag sat sig til computeren og tastet to, fem, halvtreds linjer – med dusinvis, nu og da tusindvis af anslag har han skrevet verden, som den ser ud fra hans landsby i Luberon, Sydfrankrig, hvor han har boet i årtier. Den2radio sender de 5 kommende uger et af Jaques Bergs ’Anslag’.

Salmesang ved Reformationen 1
I 2017 blev det store reformationsjubilæet fejret. Det var 500 år siden, at Luther slog de 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg og dermed satte gang i den måde vi stadig i de protestantiske lande holder gudstjeneste på. Vi synger stadig de gamle salmer som blev indført ved reformationen, men det er de færreste, der kender historierne bag melodierne. den2radio producerede 8 udsendelser i den anledning, og dem genudsender vi nu.  En væsentlig ændring var indførelsen af menighedens salmesang på modersmålet. Luther digtede selv et antal salmer, men der skulle melodier til som menigmand og kvinde kunne synge.  I den første udsendelse handler det om Luther som komponist og om Peder Palladius - den første protestantiske biskop over Sjælland - om hans visitationsrejser, hvor han på dansk og i almindeligt sprog fortalte folk om hvordan de skulle synge og holde op med at bede til jomfru Maria. Det fortæller professor emeritus Martin Schwarz Lausten om og I skal også møde organist Lars Sømod og organist og musikhistoriker Henrik Palsmar.

Museer skaber viden 2. Fortidsminder
Serien ’Museer skaber viden’ ser på den viden som danske museer skaber inden for arkæologi, historie, kulturhistorie, kunst og naturvidenskab. Hver udsendelse tager et emne op, hvor en af museets medarbejdere fortæller. Serien kommer bredt ud i landet, og man vil kunne høre, hvordan forskningen er spredt ud i alle dele af Danmark via museernes indsats. I denne uge handler det om fortidsminder, og dem er der over 30.000 af i Danmark. Fortidsminder er et vidt begreb, som man kan blive klogere på i udsendelsen, hvor museumsinspektør Birgitte Fløe Jensen fortæller om sit arbejde med at føre tilsyn med fortidsminder, hvad der er så fascinerende ved dem, og hvad de kan fortælle om vores fortid. Slots- og Kulturstyrelsen mener, at tilstanden af fortidsminderne er god, men i udsendelsen kan man få et lidt mere nuanceret billede.

Teatermagasinet Kastesigten
November måned har været lang og mørk, vejret har vist sig gråt i gråt, og vores anmelder har søgt ly på de københavnske teatre der har vist forestillinger om teknoscenens historie, digitale krænkelser og tiden med Donald Trump som USAs præsident. Og så har Kastesigten fået post - fra Fanø.

Nissen og Madammen
I ugerne op til jul og nytår sender vi et af H.C. Andersens eventyr, og til denne uge har vi fundet en gammel optagelse hvor Jessie Rindom læser ’Nissen og Madammen’ fra 1867. Det var et af H.C. Andersens travleste rejseår. Paris to gange, Schweiz for tredje gang.  Han var tilbage i København d.11.december efter at være blevet udnævnt til æresborger i Odense d.6.december 1867, og da udkom ’Nissen og Madammen’ med Carl Bøghs illustration af den drilske nisse. ’Nissen kender du, men kender du madammen, gartnerens madam?’ Sådan begynder eventyret.

Folk DK – Julespecial
At julen ikke varer til påske. At julen faktisk knap nok varer til jul og altså slutter, før den faktisk begynder. At Santa er ved at kuppe Julemanden og, at nisserne bliver sendt ud i den kolde sne. Det er de kontroversielle emner, som Allan Klitgaard ser lidt nærmere på i decembers special-udgave af Folk Danmark.

Science Stories.  Kort over Kosmos
Hvor hører vi egentlig til i Universet? Sammen med astrofysiker Steen Hansen fra Niels Bohr Instituttet i København tegner Henrik Prætorius et kort over evigheden. Med udgangspunkt i Steens Hansens kontor på Lyngbyvej drager vi udad i universet, forbi galakser, galaksehobe og ud blandt de gigantiske strenge af stof, der kanter bobler af tomhed uendeligt til alle sider.

Foto: avlebavle.blogspot.com