Den2Radio - Uge 49 - 2021

Udsendelse d. 4.-10.december. 2021

InterMetzo
Georg Metz kigger som de fleste andre interesseret og forbløffet på den spektakulære sag om en ny formand for Dansk Folkeparti. Det sidste forlydende er at tre - nemlig personlighed Messerschmidt, personlighed Kofod samt Støjberg skal være et formandskab: ikke én, ikke to, men tre. Da Messerschmidt ikke kan besejre Støjberg i kampvalg deler han rovet på forhånd.

Sophia-samtaler – pejling af dannelse 2
Sophia, tænketank for pædagogik og dannelse har indbudt mennesker med vidt forskellige baggrunde til samtale om dannelse. I Sophia-samtalerne ønsker vi – udtalt eller uudtalt – at pejle den dannelse, som ikke kan gøres til pensum, men som kan anes, når noget i samspillet mellem mennesker lykkes. Det er dette noget, vi leder efter.
I den anden udsendelse fortsætter Sophias Jens Skou Olsen sin samtale med lærer og tidligere skoleleder Maja Hygge Løvskov. Denne gang vil de kredse om, hvordan en læreruddannelse bør se ud, hvis den skal ruste de studerende til arbejdet. Udsendelsen har fået titlen: Læreruddannelsen og virkeligheden.

Nordisk samarbejde 5
I den femte udsendelse af ’Nordisk samarbejde’ fortæller professorer i historie Thorsten Borring Olesen og Poul Villaume om de nordiske landes samarbejde under den kolde krig.  Det undersøges hvor samarbejde lykkedes og hvor det ikke gjorde. Hør hvordan de nordiske landes forhold påvirkede verden udenfor norden og hvordan det nordiske samarbejde blev påvirket af den politiske situation mellem øst og vest.

Jul med Bob Dylan
December er kommet og det betyder at den2radio vil sende julemusik i forskellige genrer i de kommende uger. For en del år siden indspillede Bob Dylan et julealbum, hvor han synger nogle af de gode gamle amerikanske julesange. Christmas In The Heart, hedder den, og det er Christian Braad Thomsen, som nok kan kaldes Dylan-ekspert, der fortæller og spiller eksempler fra julealbummet.

Anslag - december2021 - 1
Man skal vogte sig for enhver isme, advarer Jacques Berg i denne uges ”Anslag”, hvor han også, fortæller, at det er slut med det lyserøde menneske. Præsident Macron vender til Bergs store fortrydelse de fattige ryggen, når han bare taler om ”dem, der har mindre”. Endelig rapporterer han om sit besøg i mafiebyen Palermo, Sicilien.

Der var engang en barndom – Georg Metz' nye bog
Forfatter, journalist og den2radio’s formand Georg Metz har udgivet en ny bog med titlen ’Der var engang en barndom’. Den fortæller han om i samtale med Jørgen Johansen.

Erasmus af Rotterdam 2
I denne uge sender den2radio 2.afsnit af Erasmus af Rotterdam. Han var hollænder, men talte hele sit liv latin, fordi han var modstander af nationalstater og nationalkultur: Han var faktisk den første filosof, der kaldte sig europæisk og søgte at fremme alle de idéer, vi prøver at bygge vores kulturkreds’ samfund på. Den store gambespiller, dirigent og musikforsker Jordi Savall har udgivet et stort cd-sæt med en både litterær og musikalsk hyldest til Erasmus af Rotterdam, som på én gang genopliver en række tanker, som er højaktuelle i dagens Europa, og fører os ind i et lydunivers som er overraskende mangfoldigt og smukt: renæssancens.

Forførerens dagbog 10
I denne uge er vi nået til afsnit 10 i Søren Kierkegaards beretning om Johannes i Forførerens Dagbog, som Jesper Christensen læser for den2radio. Nu er Johannes og Cordelia blevet forlovet men strategien går ud på at gøre Cordelia led og ked af det småborgerlige hykleri i forlovelsen og få hende til at befri sig, så hun for alvor kan erobres som et frit menneske uden konventionens bånd.

Islamiske dynastier og kunst 14
I serien ’Islamiske dynastier og kunst’ er vi nået til Anatolien og perioden 1077 til 1307. Det er lektor Mogens Pelt fra Saxo Instituttet ved Københavns Universitet, der fortæller om rumseljukkerne.
   

Foto: Knus Steffen Nielsen