Den2Radio - Uge 5 - 2019

Udsendelse d.26. januar - 1. februar. 2019

InterMetzo 
Georg Metz tager i sit Intermetzo fat i ministrenes selvfokusering, og der er ingen tvivl om, at et folketingsvalg er på vej. Som bekendt er det gået vældig skidt for skattevæsenet, og det har ingen pralet af. Omvendt har integrationsministeren kun et eneste formuleret succeskriterium og det er stramninger, hvis antal hun jævnligt fejrer med lagkage.  Grundkonceptet i ministerens politiske portefølje forvaltet i enighed med støttepartiet Dansk Folkeparti og med Socialdemokratiet er, at integrationen som sådan er og har været en lang og kostbar, for ikke at sige landsskadelig, fejltagelse. Men det er ikke sådan. Procentsatsen af højt uddannede unge kvinder af anden etnisk oprindelse ville i en bedre verden kunne give anledning til mange lys i lagkagen, skønt mængden ville bekymre brandvæsenet.

Sønderjylland fortæller Danmarkshistorie 2 Rømø
I sidste uge tog den2radio hul på genudsendelsen af serien ’Sønderjylland fortæller Danmarkshistorie’. Vi begyndte i Danmarks ældste by Ribe, der viser sig at være endnu ældre end man havde troet i århundreder, og i denne uge er det Rømø, der er i fokus – den sydligste af de tre danske øer i Vadehavet, Fanø, Manø og Rømø. Og Rømø blev pludselig nem at komme til, da man i 1949 anlagde en 9 kilometer dæmning. Og Rømø har også en gammel historie at fortælle. 

Ronkedorerne
Samtlige den2radio’s 4 Ronkedorer er mødtes i studiet Nikolaj Ifversen, Jens Raahauge, Egon Clausen og Georg Metz, men de begynder minsandten med at synge. De har kun én bog med denne gang og det er Bertel Haarders bog ’Bertels bedste sange og fortællinger fra Borgen’, og de synger en af sangene fra den bog og den går på Menuetten fra Elverhøj. De taler om Bertel Haarder som sangkomponist og fortæller og som politiker.  

Vivaldientusiasten
Den italienske barokkomponist Antonio Vivaldi komponerede meget anden musik end De 4 Årstider. En mængde musik, og meget af det er først blevet kendt i de senere 40-50 år. Operaer som ingen anede eksistensen af er fundet og støvet af, opført og indspillet. Claus Adam Jarløv er til daglig direktør i kommunikationsfirmaet Global Denmark, men han har studeret Vivaldi og hans musik ned i små detaljer, en virkelig entusiast som her på den2radio fortæller om Vivaldi.
Urkoen, drikkehornet og møen med mjøden

Radio Underjordisk
podcastserien ’Radio Underjordisk’ taler Abelone Bregninge i telefon med forfatter og religionshistoriker Maria Kvilhaug fra Norge. Vi lægger øre til en indsigtsfuld og noget nørdet rejse gennem eddadigtningen med bl.a. Urkoen Audhumbla, drikkehornet og Møen med Mjøden;  de første og ældste kvindelige principper.

Norden i Europa
D.21.januar kunne svenskerne endelig efter 4 måneder danne en ny regering med Stefan Löfven som statsminister. Her i ’Norden i Europa’ ser Ove Weiss på mulige svenske tilstande efter det danske folketingsvalg der venter lige om hjørnet. Det er blevet nye tider for den stabile Nordiske Model med verdens stærkeste velfærdssamfund. De fire toneangivende nordiske lande er ramt af den europæiske højre-bølge af stort set samme størrelsesorden men med forskellige reaktioner i de øvrige partier. 

Pontoppidans krønike Menneskenes børn
Henrik Pontoppidan var en af Danmarks helt store forfattere. I 1917 fik han Nobelprisen i litteratur for Lykke-Per og han delte Nobelprisen med den i dag stort set glemte Karl Gjellerup.
Pontoppidan buterede i 1881 og allerede omkring 1890 var han anerkendt. I 1890 udsendte han den lille samling ’Krøniker’ - små fabler og satirisk-ironiske og ofte temmelig illusionsløse og pessimistiske tekster. Den kendteste er anti-H. C. Andersen-fabel ’Ørneflugt’ om at det ikke nytter at være en ørn, når man er født i en andegård, som vi sendte i sidste uge. I denne uge sender vi ’Menneskenes børn’ som Karsten Pharao læser. Den handler om, hvad Vorherre og Sankt Peder oplevede engang de besøgte Jorden et sted, som minder meget om Danmark.

Nostalgi er ikke hvad det har været 
I den uregelmæssige serie NOSTALGI ER IKKE HVAD DET HAR VÆRET focuserer Erik Kramshøj i denne omgang en på ’The Philadelphia Sound’, som dominerede den amerikanske soulscene i 1970'erne, men indledningsvis har guitaristen Finn Olufsson en bemærkning om sin gruppe Ache's medvirken i en stærkt prisbelønnet spillefilm.

Foto: Knud Steffen Nielsen