Den2Radio - Uge 5 - 2023

Udsendelse d.28.januar - 3.februar. 2023

InterMetzo 
Georg Metz tager den altoverskyggende debat om Store Bededag op i sit Intermetzo. Folkekirken kan ikke, som flere præster nu mener passende, tilspørges om en helligdags fremtid. Hvem skal man spørge, og hvem skal svare? Biskopper forventes ikke at tage politisk stilling til politiske sager. Nedlæggelsen af en helligdag er politisk. I den forstand kunne Folketingets flertal nedlægge 2.juledag, hele pinsen og påsken, ikke at det tilrådes.

Retsvidenskab 5. Personundersøgelser
Den femte podcast i serien om retsvidenskab handler om personundersøgelser. Når man i en retssag skal vurdere, hvilken straf en dømt skal have, så indgår de personlige forhold. Man kan se på opvækst, den nutidige situation og hvad personens fremtidsplaner er. Det er antropolog Louise Victoria Johansen, der fortæller. Hun er lektor på Det juridiske Fakultet ved Københavns Universitet. Hun har lavet feltarbejde i Kriminalforsorgen i Frihed, der står for at lave personundersøgelser inde i retssalen og i voteringen, hvor jurister og lægdommere afgør skyld og straf.

Fra triumf til tragedie 2.
I de kommende uger genudsender den2radio 3 foredrag om den russiske revolution, som forlaget Vandkunsten stod bag, og som fandt sted i Litteraturhuset i indre København.  Den overordnede titel er ’Fra triumf til tragedie’, og det første foredrag stod Erik Kulavig for. Her i den anden podcast er det Nils Arne Sørensen fra Syddansk Universitet der taler om revolutionen og dens betydning for 1.verdenskrig. Nils Arne Sørensen har skrevet bogen ’Den store krig - europæernes første verdenskrig’. 

Michael Falch – en rockpoet krydser sit spor 4
’Michael Falch – en rockpoet’ er overskriften på en serie podcast om sangeren og skuespilleren som vi genudsender i disse uger. I dette afsnit taler han med vært og tilrettelægger Andreas Dahl, om den hårde periode i 1990’erne, hvor han var i en menneskelig krise og et kunstnerisk dødvande. Det bliver også til en snak om bl.a. de første forelskelser, om afsked med vores kære og digteren F.P. Jac.

Tykke børn
I podcasten ”Tykke børn” møder vi seks børn, der på egen krop har erfaret, at det ikke kun er størrelse,    der er problemet. Mobning og lavt selvværd følger ofte med. Ca 4 % børn og unge i Danmark betegnes som overvægtige, det er et stigende problem og det giver lige så dårlig livskvalitet som det er tilfældet med leukæmi, siger afdelingslæge Birgitte Højgaard fra Ambulatoriet for Overvægtige Børn og Unge på Nordsjællands Hospital.
Vi møder også Forstander Henrik Hougaard Bøtkjær og lærer Trine Molter Skov fra Skælskør Julemærkehjem, der fortæller om børnene, arbejdet og dagligdagen, suppleret af børnene.
Julemærkehjemmene rundt om i Danmark hjælper hvert år ca. 700 børn i alderen fra 6-14 år til at få det bedre og smide nogle kilo de ti uger opholdet varer.

Teatermagasinet Kastesigten. Januar 2023
Denne uges programflade byder også på en Kastesigte, den2radios teatermagasin, som begynder året med at anbefale to meget forskellige forestillinger, der tager os fra franske intriger i slutningen af 1700 tallet til Birkerød og Baghdad - og grus i nutidens identitetsmaskine. Januar er den sidste mørke måned, og derfor særlig god at bruge i teateret.

Pharaos klassikere: Myter af Johs.V. Jensen 11: Nordisk Foraar
Nu er vi vist ved at være halvvejs i denne mærkelige vinter, og man begynder et få forårslængsler. I Pharaos Klassikere springer jeg derfor frem til en forårsbeskrivelse, Nordisk Foraar, der stammer fra 1912.

Søndagsfortælling. Havet er en ørken
Den ugentlige Søndagsfortælling af Jacob Skyggebjerg handler om det tidligere patruljeskib Clémence, som med et hold af aktivister fra hele Europa er sejlet til Middelhavet for at redde flygtninge, der forulykker i området mellem Libyen og Italien. Men knap er skibet ankommet, før det løber ind i tekniske problemer. De havde lige nået at samle det første hold flygtninge op, og nu er det dem, der er nødstedte. De har kaldt og kaldt på hjælp, men dem de får kontakt til afviser dem. Hvem hjælper når hjælpen kalder på hjælp?

Internationale danske klassiske solister. Elisabeth Meyer-Topsøe
Sopranen Elisabeth Meyer-Topsøe er nu sangprofessor i Trondheim i Norge efter en lang karriere på operahuse især i Tyskland. Hendes vigtigste partier har især været i Richard Wagners og Richard Strauss' operaer med partiet Feltmarskalinden i Richard Strauss' Rosenkavaleren som det der har betydet allermest. Hun er denne uges ’Internationale danske klassiske solist’. 

 

Foto: Knud Steffen Nielsen