Den2Radio - Uge 50 - 2018

Udsendelse d. 8. - 14. december 2018

Intermetzo.
Overgangene i TV især hos DR, hvor speakeren vælter ind og pladrer jublende om det betagende seeren netop har bivånet, eller om det mageløst fantastiske DR sender lige om lidt eller i næste uge. Kun amatører uden musikalitet og poesi i kroppen finder på at kvæste andres værker. DR’s praksis er et groft brud på den kunstneriske ophavsret, så dramatikere og instruktører, komponister og musikere skulle tage at rejse sagen retligt.  

Norden i Europa
Hvad betyder Brexit for det digitale Europa og for det digitale Norden? Om det fortæller Mikael Lynnerup, der skriver og redigerer web-magasinet Pejlinger. Det er den2radio’s ugentlige serie Norden i Europa hvor også Ove Weiss kommenterer begivenheder, og denne gang tegner han et billede i tal af integrationspolitikken i Norden.

Spillefolkenes hemmeligheder
I de kommende uger sender den2radio 6 programmer fra Morten Alfred Høirup, musiker, komponist og podcaster om dansk folkemusik. I podcast-serien ’Spillefolkenes hemmeligheder - en rejse i dansk folkemusik’ taler han med en række markante personligheder fra den danske folkemusikscene og beder dem fortælle om, hvordan de arbejder. I første afsnit fortæller den prisbelønnede danske spillemand, folkesanger og traditionsbærer Fin Alfred Larsen om sit møde med de gamle frække sange og om, hvad de kan bruges til.

Bodytalk 2
Bodytalk er serien, der stiller spørgsmål til forskellige kropsaktivistister for at blive klogere på, hvilke motiver der driver deres online aktivisme. Her i andet afsnit fortæller dramaturg, instagrammer og mor Ida Ravn Homilius, hvad kropspositivisme er for hende. Her kommer vi ind på mange emner, blandt andet at acceptere de forandringer kroppen gennemgår i løbet af et liv og særligt efter fødsel, hvordan man kan lære at acceptere og håndtere sin sensitivitet i forhold til ekstern anerkendelse, og hvilken metode man kan bruge til at hærde sin datter – og ikke mindst sig selv - i et samfund, der i høj grad er visuelt funderet.

De udødelige 24
Temaet for denne uges ’De udødelige’ er ensomhed. Det er et problem, der kun bliver større. den2radio har inviteret 2 mennesker, der ved hvad de taler om i studiet, og det er Christine Swane direktør for Ensomme Gamles Værn, kultursociolog og ph.d og Margrethe Kähler seniorkonsulent i Ældresagen og cand.jur. De taler om hvad ensomhed er og om man kan gøre noget ved det. Vi møder også Benna Lis Jacobsen, medlem af Ældrerådet i København, der fortæller om sine oplevelser som besøgsven.

Den Røde Sofa 
Sidst i november satte forfatter Lise Bidstrup og forfatter og journalist Anna Bridgwater sig til rette i Den Røde Sofa på Københavns Hovedbibliotek til en snak om deres ungdomsroman ’Casafuckingblanca’, og hvordan det er at skrive en bog sammen. Sammen fortæller de om hemmelighederne bag det gode samarbejde, og om hvordan deres to forskellige baggrunde har gavnet deres samarbejde.

Året har 16 måneder
Da Henrik Nordbrandt i 1986 udgav digtsamlingen ’Håndens skælven’ kunne ingen forudse, at hans firelinjede digt om årets seksten måneder ville blive folkeeje. Årets tolv måneder er de velkendte, men den skrækkelige november repeteres fire gange.  Nu er vi i december måned, og så lysner det alligevel en lille bitte smule.

Juleoratoriet 2.kantate
Den store Johann Sebastian Bach komponerede til juletiden 6 kantater til brug for opførelser d.25.,26. og 27.december – det er de 3 kantater som nu normalt bliver opført samlet og bliver kaldt Juleoratoriet - og de 3 sidste kantater er komponeret til nytårsdag, søndag efter nytår og Helligtrekongers dag. den2radio sender alle 6 kantater henover jul og nytår, og i denne uge hører vi kantate nr 2.  Indspilningen er fra 1965 med München Bach kor og orkester dirigeret af Karl Richter og med solisterne Gundula Janowitz, Christa Ludwig, Fritz Wunderlich og Franz Crass.