Den2Radio - Uge 50 - 2019

Udsendelse d. 7. - 13. december. 2019

InterMetzo
Georg Metz kigger på Bertel Haarders julesang i sit Intermetzo. Han er Folketingets selvudnævnte sangskriver, men denne gang var der et vers, som faldt mange for brystet. Det var noget med en københavnsk borgmester og en nat efter en fugtig aften i en lejlighed. Også grev Marcus Knuth kommer med i Intermetzoet.

Det europæiske Hus
Det europæiske Hus er den2radio’s aktuelle programserie om EU og det europæiske samarbejde lige nu og i de kommende år. Vi skal møde Jens Boe Andersen, næstformand i Europabevægelsen og public affairs konsulent i Dansk Røde Kors. 

Høresagen
Går vi helt tilbage til oldtid og middelalder var synet på døvhed – ligesom på handicap generelt – at det handlede om besættelse af dæmoner eller djævle. Personer, der enten var døve eller havde reduceret hørelse har måttet kæmpe for samfundets anerkendelse og bruge andre medier end talesprog. Fra 1930’erne og frem har teknologisk udvikling og offentligt sundhedssystem været centrale vilkår for retten til ’at blive hørt’.

15 kvindelige komponister fra 8 lande gennem 400 år, Hilda Sehested
I serien 15 kvindelige komponister fra 8 lande i 400 år er vi nået til den tredje og hun er dansk og fra Fyn. Hilda Sehested. Hun var næsten samtidig med Carl Nielsen som hun kendte vældig godt og satte stor pris på, og det var gengældt. Sange og kammermusik har hun skrevet, og det er netop nogle af de værker der er blevet taget op i de senere år og opført og indspillet.

Anslag - Afsnit B
Anslag. At slå en tone, en stemning an, at fortælle en historie, at prøve at forstå, at sige sin mening … Siden 2013 har forfatteren og journalisten Jacques Berg hver formiddag sat sig til computeren og tastet to, fem, halvtreds linjer – med dusinvis, nu og da tusindvis af anslag har han skrevet verden, som den ser ud fra hans landsby i Luberon, Sydfrankrig, hvor han har boet i årtier. 5 af Jacques Bergs Anslag har han produceret til den2radio og vi sender nr 2 i denne uge.

Ronkedorerne
Den2radio’s 4 Ronkedorer finder sammen ved særlige lejligheder, når de har en faglitterær bog de gerne vil præsentere for lytterne. Det er denne gang Erik Skyum-Nielsens ’Islands litterære mirakel’, Kjeld Hansens ’Farvel til landbrug’, Neil MacGregors ’Tyskland – Erindringer om en nation’ og ’De stridbare danskere’ af René Karpantschof. Ronkedorerne er jo Georg Metz, Jens Raahauge, Nikolaj Ifversen og Egon Clausen.

Museer skaber viden, Tøj i middelalderen
den2radio’s serie ’Museer skaber viden’ kommer vidt omkring og denne gang skal vi høre om ’Tøj i middelalderen’. Det er et stort emne, for det handler både om et langt tidsrum og forskellige klasser. I udsendelsen giver museumsinspektør Annemette Kjærgård fra Køge Museum et overblik. Hun fortæller om udviklingen af tøjstilen og forskellen på overklassen og underklassens tøj.
Udsendelsen kommer ind på kilder om tøj i middelalderen. Arkæologerne er blandt dem, der kan give viden om tøj, og man kan høre om, hvad man finder i jorden, og hvordan man kan komme fra en lille brun tøjstump til en forståelse af klæder.

H.C.Andersen - Snemanden. 
’Det skrupknager i mig, så dejligt koldt er det!’ sagde snemanden. ’Vinden kan rigtignok bide liv i én! Og hvor den gloende der, hun glor!’ det var Solen, han mente; den var lige ved at gå ned. Snemanden af H.C. Andersen, læst af Karl Stegger, kan den2radio divertere lytterne med i denne uge. Så koldt har det ikke været længe i Danmark.

Jul med Bob Dylan
Bob Dylan har indspillet et julealbum, hvor han synger nogle af de gode gamle amerikanske julesange. Christmas In The Heart, hedder den, og det er Christian Braad Thomsen, som nok kan kaldes Dylan-ekspert, der fortæller om og spiller eksempler fra Bob Dylans jule-album.

Science Stories – Bakterier
I programmet bevæger vi os fra livets oprindelse til nutidens verden hvor bakterier har betydning for alle livsformer. Men bakterier har også afgørende betydning for renlighed. De kan påvirkes af antibiotika og hvordan man måske kan vinde en krig ved at spise lort fyldt med bakterier, men vel og mærke kun hvis den er frisk.  I programmet Interviewer videnskabsjournalist Jens Degett bakterieforsker Peder Worning fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Hvidovre Hospital.

Science Stories – Plastik
Plastik bliver ofte præsenteret som et miljøproblem, men det er kun den ene side af plastik, for i hverdagen har plastik en vigtig funktion. Fælles for anvendelse af plastikken er, at materialets forgængelighed skaber nogle udfordringer, som man på Statens Museum for Kunst har forsket i. Konservator Louise Cone fortæller i podcasten om nogle af de forskellige plastiktyper, kunstnere har anvendt, og hvad det er for nogle problemer de skaber, når man også vil give eftertiden mulighed for at opleve vor tids kunst.