Den2Radio - Uge 50 - 2020

Udsendelse d. 5.-11. december. 2020

Intermetzo
Ugens titel er ’Den omvendte kristenhed’. Dansk Folkeparti er i vælgerkrise, men ikke i krise, siger partiformanden. Men det er ikke så renfærdigt, når DF nu vil tvangsmissionere blandt muslimer og bestemme deres ægtefællers tro. 

Det europæiske Hus
Det europæiske Hus som er den2radio’s aktuelle programserie om EU og det europæiske samarbejde. I denne uge har Ove Weiss en kommentar om EU-kommissionen, der gang på gang fremhæver Øresundsregionen som en duks blandt Unionens 40 grænseregioner. Tilbage i 1980’erne lå Øresundsregionen perifert i Europa, men efter Østeuropas politiske sammenbrud og Sveriges indtræden i EU i 1995 har regionen styrket sin position i konkurrencen med andre europæiske storbyområder. Vi skal også høre Niels Sandø i samtale med Cleo Bruun Johansen – han er enhedschef i enheden forebyggelse og ulighed i Sundhedsstyrelsen. Det handler om en rapport, der sammenligner de europæiske unges brug af alkohol, tobak og illegale stoffer. Rapporten baseret på den nyeste undersøgelse er netop kommet, og den viser, at danske 15-16 årige ligger helt i top i Europa, når det handler om at drikke sig fulde.

Bellman 1
Noget mere dansk end den folkekære julekomedie ”Nøddebo Præstegård” er det nok svært at finde i den dansk kunstverden. Forestillingen er spillet over 5000 gange på landets scener, heraf over 2000 gange på Folketeatret i København, hvor den blev opført første gang i 1888 med forfatteren Elith Reumert selv i hovedrollen. Sammen med festspillet ”Elverhøj”, der er opført over 1000 gange på Det Kongelige Teater, er ”Nøddebo Præstegård” det mest spillede danske skuespil. De to forestillinger har en ting til fælles – de mest kendte melodier er hentet i den svenske poet Carl Michael Bellman melodibårne digtekunst fra 1700-tallet. I anledning af julen har Peter Skeel Hjorth tilrettelagt tre udsendelser om den svenske visedigter, som nok er dén udenlandske kunstner, der har haft størst indflydelse på dansk kulturliv helt frem til i dag. I den første udsendelse retter vi blikket mod Stockholm og det miljø, der inspirerede Carl Michael Bellman til mesterværkerne Fredmans Epistler og Sange, og hører dem sunget på dansk, blandt andet af selveste Elith Reumert i en indspilning fra 1926/27.

Svensk madkultur
I de næste uger sætter den2radio fokus på nordisk madkultur, og det er den svenske denne gang. Den svenske madjournalist Linn Katarina Grubbström tager en snak med Jens Martin Buch Christensen, tidligere forstander på Dalum Uddannelses Center. Han fortæller mere om svensk osteproduktion, og hvilke oste svenskerne foretrækker at spise. Derefter tager hun videre til Nyrups Osteria i Skåne i Sverige. Der laver Cecilia Timner sin egen ost, som hun sælger i sin lille butik. Og du kan også høre om svensk fika. Den svenske madjournalist Lena Ilkjær fortæller mere om, hvad svensk fika egentlig er, og Hembakningsrådets projektleder Birgit Nilsson Bergström fortæller om kanelbullens egen dag i Sverige.

Søndagsfortælling 4: Moderen
Så er det igen blevet tid til Søndagsfortælling - med Jacob Skyggebjerg - hver uge en nyskreven fortælling, indtalt af forfatteren selv. Denne uges fortælling har han kaldt Moderen. Det er om Erle, der er i Krokodille Zoo på Falster med sin mand Johan og deres søn. Han er blevet så nem, Johan, og så god til at tage sig af sin dreng. Det var da også på tide. Nu kan de alle sammen være lykkelige, sammen. Men bag den hyggelige facade gemmer sig en sandhed, som er grusom.

Jazzens historie: Chet Baker og Gerry Mulligan
I den2radio’s serie om Jazzens historie baseret på Christian Braad Thomsens bog ’Drømmejazz- jazzens historie belyst gennem 100 af de bedste cd'er’ fortæller han denne gang om den musikalske verdensvagabond, trompetisten Chet Baker, og specielt om hans samarbejde med barytonsaxofonisten Gerry Mulligan.

Anslag – december 2020 – 2
Forfatteren og journalisten Jacques Berg læser uddrag af sine daglige notater og under titlen Anslag. I denne uge handler det om Pippi Langstrømpe og svenskernes knæfald for politisk korrekt sprogbrug, om en barsk rapport fra et trist Amerika, om artisme og racisme – og lidt om børne korstog.

Kort men godt: Madam Mangors appelsinpunch
Når den2radio har noget kort men godt, så sender vi det, og det har vi i denne uge:  En juleopskrift fra Guldalderens København. I Madam Mangors berømte "Kogebog for små husholdninger" kan man finde opskrifter på julekager, vaniljekranse, den originale ris a la mande og et væld af varme drikke til de kolde vintermåneder. Madhistoriker Nina Bauer dykker ned i en opskrift på Appelsinpunch med afbrændt vin.

H.C.Andersen eventyr: Flyttedagen
Ugens H.C.Andersen er ’Flyttedagen’. Han lod han sig inspirere af et afpyntet juletræ i en skraldevogn til denne fortælling, der anvender de gamle traditionelle flyttedage som symbol på en lovmæssighed: ’nissen flytter med’. Det er Preben Kaas der læser den.

Nordiske komponister: Erkki Melartin og P.E.Lange-Müller.
I serien 'Nordiske komponister' skal vi i denne uge høre om to skrøbelige men meget produktive komponister: den finske Erkki Melartin og den danske P.E. Lange-Müller. De var næsten samtidige og havde mange ting til fælles, for udover deres skrøbelige helbred har de begge komponeret symfonier, scenemusik og mange sange, og de har også begge komponeret en violinkoncert. Omvendt var Lange-Müller en berømt komponist mens han levede, mens Melartin nærmest var ugleset, og han er først i de senere år så småt ved at komme til ære og værdighed.