Den2Radio - Uge 50 - 2024
Udsendelse d.7. - 13. december. 2024
Intermetzo
Georg Metz skriver hver uge til Information og læser ind til den2radio og i denne uge handler det om Sindelagets monopolister. Mens en borger kan påberåbe sig regler for sagsfremstilling og - behandling i et passende rettighedsforhold mellem vedkommende og det offentlige - eksempelvis politiet, kan et simpelt flertal af folketingsudvalgsmedlemmerne uden videre arrangere sig ved indhentning af oplysninger både om og af en statsborgerskabsansøger. Et udvalgsmedlem kan uden retlig myndighed eller undersøgelse af mistanke om det ene eller andet, lægge afgørende hindringer i vejen for ansøgerens statsborgerskab. Indfødsretsansøgeren nyder i realiteten kun den retssikkerhed Folketingsudvalgets flertal yder. Eventuelle klager over amatørernes sagsbehandling i udvalget henvises til Grundlovens bestemmelser om samme udvalg.
Radio MB: Klimakampen – Slutspurt eller Stopklods
Har du bemærket det? Klimadebatten fylder mindre, end den gjorde for bare få år siden. Det kan næsten føles, som om luften er gået af ballonen. Det er Radio Mælkebøtten, der har sendt os endnu en podcast. Både statsministeren, medier og kommentatorer nævner det. Klimakampen er på vej retur. Men er det virkelig tilfældet, eller er vi vidne til et skift i, hvordan vi taler om og handler på klimaforandringerne? Bare fordi klimakampen ikke fylder det samme i debatten behøver den jo ikke være tabt. Lyt med, når vi dykker ned i en debat, der ikke blot handler om klimaet, men også om økonomi, geopolitik og fremtidens arbejdspladser. Er klimakampen død, eller har den bare ændret form? Svaret vil måske overraske dig. I podcasten skal I møde post.doc Jakob Dreyer fra Københavns Universitet.
Unge stemmer: 'Jeg vil bygge en moske'
Egentlig ville den 20 årige Diyar gerne have været på vej til England lige nu for at læse et semester i Business, men så opdagede hun dagen før ansøgningsfristen, at hun var helt galt på den. Hun vidste ikke, at man kun kunne læse en hel bachelor, og finansieringen var slet ikke mulig. Nu søger hun arbejde. Tiden lige nu kalder hun for et sabbatår. Sideløbende med sin HHX studentereksamen på Niels Brock sidste år, tog hun en coachuddannelse for unge mellem 17 og 21 år. 'Mange unge mangler selvværd' siger Diyar, og henviser til de mange råd unge får - uden, at der er nogen der spørger dem, hvad de vil. Diyar vil gerne opfordre unge til at turde drømme, derfor holder hun foredrag om den slags til andre unge.
For at gøre en forskel vil hun bygge en moské i et islamisk land og tilbyde hjælp til fattige børn og unge. Den tanke, tørklæde,giftermål og kulturforskelle indvier Diyar os i, når hun ruller sine visioner og dagligliv ud i samtalen med den2radios Anne Eggen.
Mandfolk 4
Hvordan er livet for den aldrende mand? Hvad var godt og hvad var skidt i det liv, man har levet? Hvordan oplever man kroppens forfald? Hvilke tanker gør man sig om livet og døden? Og hvordan ser man på fremtiden som mand, når man er over tres? Det er nogle af temaerne i den række af samtaler som Egon Clausen fører med nogle kloge og eftertænksomme mænd. I denne uge har han en samtale med forfatteren Hans Boll-Johansen, der bor i Kvanløse syd for Holbæk.
Kramshøjs julemusik 2
For nogle år siden lavede Erik Kramshøj to podcast med julemusik for den2radio, der ledte tankerne tilbage til barndommens søndage med Giro 413. Vi har fundet programmerne frem fra arkivet, sidste uge kom den første og her det nummer 2.
Paradokser i kristendommen
Hvad man kunne kalde en troende ateist og en ugudelig præst diskuterer paradokser i kristendommen. De søger begge i bibelen, men opfatter det de finder meget forskelligt. Og begge har udgivet en bog om emnet. Christian Braad Thomsen: "Kun dette åndedrag. Kritik af de kristne selvmodsigelser". Og" Kulsorte syndere i en kridhvid kirke.-Prædikener" af Søren E. Jensen. Begge bøger er udgivet på forlaget Vandkunsten. Den2radios Bodil Grue har inviteret dem til en diskussion i studiet.
Pharaos klassikere: Myter af Johannes V.Jensen 6: Juletræet
Denne uges Johannes V. Jensens-myte i Pharaos Klassikere hedder såmænd Juletræet, men tag ikke fejl. Jensen var ikke just nogen ven af kristendommen, så vent ikke sød og klæg julestemning. I hedensk tid var der jo tale om en solhvervsfest, den korteste dag er overstået og nu går det fremad, lyset kommer igen og foråret vinker forude. Og det er stadig det, der er grund til at fejre. Og hvad er træet, vi sætter ind i stuen andet end et symbol på det, naturens genfødsel.
Reflektioner: Kunst på gaden og Løgn og hensyn
Refleksioner er tilbage, det er små korte historier skrevet og læst op af forfatteren Peter Zapffe. Denne gang hedder de to historier: 'Kunst på gaden’ og ’ Løgn og hensyn’. Den første har de ingredienser i sig en tragikomisk fortælling indeholder, nemlig selvhøjtidelighed, misforståelser og absurditet i et selvoptaget kunstnermiljø. Den anden er en refleksion over en ven, der har det med at pynte på sandheden og historierne, og hvad det gør ved lytterne.
Rhapsody in Blue
En af de store bandledere i USA i 1920'erne, Paul Whitemann, bestilte Rhapsody in Blue hos den unge Georges Gershwin. Der var tale om symfonisk jazz - klassisk orkester med en klassisk pianist kombineret med amerikansk showmusik. Rhapsody in Blue var teknisk vanskelig, iørefaldende, festlig og simpelthen det første stykke jazz skrevet til koncertsalene. Den sender den2radio i denne uge, og det er Earl Wild der spiller.
Foto: aalborgnu.dk