Den2Radio - Uge 51 - 2018

Udsendelse d. 15.-21.december. 2018

Georg Metz har igen fat i Donald Trump i sit Intermetzo. Han ansætter og afskediger prestissimo den ene erklærede enestående som højtstående medarbejder efter den anden. Staben forventes at følge Trumps indfaId og lyde hans mindste krav uanset hvor uoplyste, uunderbyggede for ikke at sige løgnagtigt begrundede eller direkte ulovlige disse er. Ellers er det ud! Kan man sammenligne Hitler og Trump? Som hos Hitler er Trumps foragt for sagkundskab urokkelig.

Håndværk: Skrædderfaget
Denne uges udsendelse i serien om håndværk handler om ét af de sidste herreskrædderier i Danmark. Det paradoksale er, at skræddersyet tøj er ved at være en sjældenhed – samtidig med at vi som forbrugere er ved at drukne i tøj. Det kaldes ’Fast fashion’, som opleves som ’billigt tøj’, men beklædningsindustrien regnes for den mest forurenende industri – næst efter olieindustrien. Regnet ud i forbrug af energi, naturressourcer og miljøskader er omkostningerne utrolig høje - så høje at skræddersyet tøj i realiteten er et billigere alternativ.

Vikingeskibsmuseet
På Vikingeskibsmuseet i Roskilde kan man i den store hal se fem skibe fra Vikingetiden. Det, der er tilbage af skibene, er dog ikke nok til at give en fuld forståelse af, hvad et vikingeskib er.  Museet arbejder derfor med rekonstruktioner for at finde ud af, hvordan skibene har set ud, da de blev bygget for 1000 år siden. ’Uden skibe, ingen vikingetid’, siger afdelingschef Anne Christina Sørensen fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Hun fortæller om skibene på museet, og hvordan man med eksperimentalarkæologi kan få glemt viden tilbage.

Folkemusikkens hemmeligheder
I podcast-serien ’Spillefolkenes hemmeligheder - en rejse i dansk folkemusik’ taler folkemusikeren Morten Alfred Høirup med en række markante personligheder fra den danske folkemusikscene og beder dem fortælle om, hvordan de arbejder, og i dette afsnit fortæller festivaldirektør Anne Grete Kamilles om at arrangere en folkemusikfestival i sin baghave, og om hvad der driver hende i det daglige arbejde med festivalen.

Correspondance 1
Lykkelig kærlighed findes, og den er mulig lyder det opløftende budskab fra Frankrig. Beviset er den monumentale samling af kærlighedsbreve, udvekslet i 1950’erne mellem forfatteren Albert Camus og skuespilleren Maria Casarès, som i 2017 var den litterære efterårssæsons store begivenhed. Langtfra det mondæne eller litterære dyneløfteri, som mange havde frygtet, men et sjældent oprigtigt og uudtømmeligt kærlighedsunivers. Vi bringer i de kommende uger fire korte programmer med uddrag af de 865 kærlighedsbreve, og i denne uge hedder udsendelsen Den 6. juni.

Norden i Europa
Lindholm er en lille ø i Stege Bugt på 7 hektar. Navnet Lindholm kendes fra 1200-tallet som "holmen med lindetræer". Øen skal fremover huse udviste udlændinge, og der er i første omgang sat trekvart milliard kroner af på finansloven til at oprette et nyt udrejsecenter på øen for kriminelle afviste asylansøgere og personer på tålt ophold. Om vejene gennem Europa til drømmenes Norden og Danmark har danske Kristian Husted skrevet i bogen ”Vahid” – om forfatterens egen rejse som flygtning op gennem Europa - fra Lesbos og til Danmark – hvor han ankommer forklædt som iransk forfatter ved navn Vahid. Hør Anette Bruun Johansens samtale med forfatteren.

Kastesigten 
’Skuespilkunsten er midtpunktet for indbyggerne i Wiens fornøjelse, længsler, stolthed og hele liv. Hvad angår skuespilkunsten er Østrig et eventyrland. Var teateret ikke allerede opfundet, havde østrigerne opfundet det’. Sådan lyder et citat af Heinrich Laube, en dramatiker fra det tidlige 19. århundrede, og i dette andet program får vi beskrevet teaterlivet i Wien lidt nærmere.

De udødelige 25 
I 2012 besøgte Karl Johan Mikkelsen en af de færøske udkantsøer - Svinoy, der er blevet sejlet agterud af den moderne udvikling. For 50 år siden var det en blomstrende ø, men affolkningen tog fart og i dag er der kun gamle og ældre tilbage. Men livet er trods alt godt på øen, hvor folk hjælper og passer på hinanden.

Juleoratoriet 3.del
Den 3. af Johann Sebastian Bachs 6 julekantater er komponeret til d.27.december og den sammen med de to første er det vi plejer at kalde Juleoratoriet, men det er altså enkeltstående kantater. De 3 sidste er komponeret til dagene umiddelbart efter nytår, og vi sender dem alle henover jul og nytår. Det er en luksusindspilning helt tilbage fra 1965 og er med München Bach kor og orkester dirigeret af Karl Richter og med solisterne Gundula Janowitz, Christa Ludwig, Fritz Wunderlich og Franz Crass.