Den2Radio - Uge 51 - 2020

Udsendelse d. 12. - 18. december. 2020

Intermetzo
Georg Metz følger, som hele verdens pressekorps, de amerikanske medier, der i bestyrtelse dækker Donald Trumps sidste uger i Det hvide Hus. Her i landet istemmer folk åbenbart inspireret af de amerikanske ildevarslende toner. Berlingske mener på lederplads, at Mette Frederiksen er en forbryder, Søren Pind hævder at se en tsunami af venstreorienteret ensretning sluppet løs af den socialdemokratiske regering og Inger Støjbergs berygtede tale til den indre bølle tager afsæt i sumpen. I regeringens tilfælde af snoskede forvaltningsforseelser og usikkerhed var verden inklusive Sjælland så småt ved at gå under og kunne have fået et hastigt og voldsomt skub i samme retning med fortsatte virusbomber af levende mink i de allerede trængte avleres bure. Apparatet fungerede lykkeligvis effektivt.

Det europæiske Hus
Det europæiske Hus har en decemberhilsen fra EU-parlamentarikerne Morten Helveg Petersen og Margrethe Auken, men en af de parlamentarikere der nok ikke får så mange julehilsener er ungareren Jozsef Szajer, der har trukket sig fra politik efter at han deltog i en ulovlig fest i Bruxelles sammen med 25 nøgne mænd, og det var ikke så godt. Det er i strid med coronareglerne at samles så mange på en gang og politikeren forsøgte ellers at flygte ud gennem et vindue, men kom til skade og blev så pågrebet. Det går vildt for sig i Bruxelles. Der er også en kommentar fra Ove Weiss med overskriften ’Ufrie ord i EU’.

Teatermagasinet Kastesigten 
Og så vil Kastesigten - den2radios teatermagasin - følge et noget anderledes teaterår til dørs. I denne årets sidste udsendelse skal vi først på besøg på Teater Grob, Det Kongelige Skuepilshus og Aveny T - og så giver vores to anmeldere et bud på oplevelser foran og bag de københavnske teaterscener, som har gjort indtryk og kendetegnet året, der snart er gået.

Den2Sport
“Kampen om idrættens kulturpolitik - mere mening, mere skønhed” er titlen på en ny bog, der samler en række tekster forfattet af Claus Bøje. I en samtale med Bøje forsøger vi
at finde ind til idrættens placering i kulturpolitikken, 
Jul med Jensen
Jul med Jensen er en halv times program med julesange. Jensen hedder også Søren E, og han har fundet en række julesange, hvoraf et par stykker er velkendte, flere er knap så kendte, og enkelte er aldeles ukendte.

Anslag
Samfundsdebatten har det skidt, mener Jacques Berg: Tag bare spørgsmålet om sexchikane! Men ugens Anslag handler også om en terrorristmyrdet økonomiprofessor, algoritmer, alzheimers, kort og langt hår og en lille Abraham.

Nordisk madkultur: Dansk mad
Den svenske madjournalist Linn Katarina Grubbström taler med Dorthe Chakravarty, som er historiker og journalist. Hun fortæller om rugbrødets historie i Danmark, og hvorfor det lige er det brød, som danskerne har kastet sin kærlighed på. Derefter tager Linn videre til Frilandsmuseet og møder Inge-Mette Petersen til en snak om madpakken. Hvorfor ser den danske madpakke egentlig ud, som den gør? Og så fortæller Inge-Mette Petersen om de gamle kålhaver i Danmark, og Sandra Villumsen fra Byhaven 2200 i København fortæller om urbane og fælles haver i Danmark i dag.

Bellman 2
Det var Johan Ludvig Heiberg, der frem for nogen sørgede for den svenske visedigter Carl Michael Bellmans gennembrud i dansk kulturliv. I Heibergs vaudeviller finder man en bred anvendelse af Bellmans melodier. Mest kendt er brugen af melodien i en af Fredmans sange til menuetten i festspillet ”Elverhøj”, der er spillet mere end 1000 gange på Det kongelige Teater. Komponisten Frederik Kuhlau brugte melodien på Heibergs anbefaling. Bellman selv havde taget den fra en svensk folkevise på melodien La Folia, der var vandret op gennem Europa i både den folkelige og klassiske musik. Gennem Bellman endte melodien i det danske festspil. Højdepunktet i brugen af Bellman finder vi hos J. Chr. Hostrup i hans syngespil fra 1840erne. I et af dem anvendes hele 10 melodier fra Stockholm. Men er der nogen teaterforestilling, der har gjort Bellman-melodier kendt i den brede offentlighed, er det julekomedien ’Nøddebo Præstegård’ med to bedårende melodier, der er gået lige ind i danskernes hjerter.

Søndagsfortælling 5
Forfatteren Jacob Skyggebjerg serverer den ene søndagsfortælling efter den anden til den2radio. Denne uges fortælling hedder ’Den andens brød’. Jeg skriver nekrologer. Det er det, jeg har gjort til min levevej. Jeg er landets fineste nekrologskriver - flittigt brugt af dagblade og magasiner, såvel som private organisationer. Der føler en prestige med en af mine nekrologer, som er sammenlignelig med den, der følger med en marmorgravsten udhugget med leende keruber.

H.C.Andersen: Nissen og spækhøkeren
Nissen og spækhøkeren er det ugentlige H.C.Andersen eventyr og det har kun det med julen at gøre, at nissen forstår at værdsætte det festlige. Det er Sigrid Horne Rasmussen der læser den.

Jazzens historie, Stan Getz
Jazzens Historie er baseret på Christian Braad Thomsens bog ’Drømmejazz – jazzens historie belyst gennem 100 af de bedste cd’er’. Han har på den baggrund produceret 21 udsendelser for den2radio, og i denne uge tager han fat i Stan Getz - tenorsaxofonisten hvis lyse og gennemsigtige tone og lyriske spil gjorde ham til en af sin tids mest feterede jazzmusikere. Hans indspilning af ’The girl from Ipanema’ sammen med brasilianske Bossa nova musikere blev et verdenshit. Stan Getz boede og arbejdede 1958-61 i Skandinavien især på Jazzhus Montmartre i København, hvor han sammen med bassisten Oscar Pettiford indvarslede grøden i moderne dansk jazz.

Foto:dreamstime.com