Den2Radio - Uge 51 - 2021

Udsendelse d.18. - 24. december. 2021

Intermetzo
Georg Metz anholder i sin kommentar statens overhoved – dronningen – for at lade sig bruge i kunstens ånd, og teatre og andre har i adskillige tilfælde bestilt værker af dronningens hånd så vidt vides uden vederlag. Agtværdigt at dronningen holder af at udøve sin virksomhed som amatør. Mindre dannet at hun stiller sig i vejen for kunstnere og i snobberi og selvsnobberi snyder nulevende for deres levebrød og afdøde i eftermælet.
Sophia-samtaler 4
I Sophia-samtalerne ønsker vi – udtalt eller uudtalt – at pejle den dannelse, som ikke kan gøres til pensum, men som kan anes, når noget i samspillet mellem mennesker lykkes. Det er dette noget, vi leder efter.
I den fjerde udsendelse har Sophias Steen Nepper Larsen besøgt professor MSO John Krejsler, som for nylig fik udgivet bogen Skolen & den transnationale vending. Dansk uddannelsespolitik og dens europæiske og angloamerikanske forbindelser. Udsendelsen har fået titlen: Bliver det danske uddannelsessystem designet og styret af de hjemlige politikere?

Den tyske efterkrigstidsschlager og Tage Baumann
Tage Baumann og den tyske efterkrigstidsschlager, det er den 3.podcast i den serie. Den handler også om kabinescooter, Folkevogn eller måske endda en Opel Kadett. Den vesttyske schlager i 50’ernes Wirtschaftswunder.

Anslag - december 2021 - 3
Jacques Berg overvejer forholdet mellem økologi og politik og kalder det ”skævt”: Man burde i virkeligheden danne en regering udelukkende af økologer. Tysk højreekstremisme vil koncentrere afrikanske flygtninge. Spreckelsens Store Bue i Paris – et dansk-fransk broderskabssymbol med ridser i lakken.  Denne uges Anslag.

Kort men godt
Kort men godt: Hvad er sandheden om Betlehemsstjernen, som efter sigende blev set på himmelen for mere en 2000 år siden?  For at komme en forklaring lidt nærmere gik den2radio’s Pia Koppelman op i observatoriet i Rundetårn, hvor hun mødte observatør Erling Poulsen og spurgte ham om den sagnomspundne stjerne.

I denne travle juletid
’I denne travle juletid’ har Frederik Dessau kaldt sit radioessay.  Det er nærmest blevet en klassiker, og vi holder traditionen og genudsender det og mindes dermed Frederik Dessau, der blandt så meget andet læste sine essays til den2radio.

Refleksioner
I serien Refleksioner læser Peter Zapffe denne gang en julehistorie "Skoleminder" har han kaldt den. Hvordan er det lige af have sidste time inden jul med den lærer, der indgyder allermest frygt? Tiden er skruet tilbage til 50èrne.

Kramshøjs julemusik 2
For nogle år siden lavede Erik Kramshøj to udsendelser med julemusik for den2radio, der ledte tankerne tilbage til barndommens søndage med Giro413. Vi har fundet programmerne frem fra arkivet, sidste uge kom den første og her er det den anden.

Jørgine 4. En Himmerlandshistorie af Johannes V. Jensen.
Sidste del af Johannes V. Jensens Himmerlandshistorie Jørgine sender vi i denne uge i Pharaos Klassikere. Jørgine er blevet gårdmandsfrue, om end ikke helt på den måde hun havde drømt om. Hun har aldrig gået af vejen for hårdt slid. Humøret har aldrig fejlet noget, og hun kan efterhånden se tilbage på et langt liv og en stor slægt.

Forførerens dagbog 12
Søren Kierkegaard beundrede og benyttede den indirekte metode som man også kan kalde ’den sokratiske metode’. Det vil sige at føre en tilhører frem til et punkt, hvor han eller hun selv uden at læreren eller forfatteren behøver at slå en pointe fast nødvendigvis må komme til en given følgeslutning. Vi er nået til afsnit 12 i Forførerens dagbog som Jesper Christensen læser for den2radio.