Den2Radio - Uge 52 - 2017

Udsendelse d.23-29. december. 2017

Glædelig jul ønsker den2radio sine lyttere og også kommende lyttere, for lyttere får vi heldigvis flere og flere af, så det giver en god julefornemmelse. Vi har også en ’støt den2radio’ knap på hjemmesiden, og der er heldigvis en del, der gerne vil støtte os, på forhånd tak.
Intermetzo
Kampen mod falske nyheder bør bekæmpes hårdt og ihærdigt, siger Georg Metz i sit Intermetzo. En kakofoni af farligt sludder og vrøvl akkompagnerer for tiden den største platugle i nyere historie med lånt bolig i Det hvide Hus. Og herhjemme: Regering og socialdemokrater formener nu flere hadprædikanters adgang til landet. Hvad disse prædikanter der utvivlsomt ikke er hyggelige gør og ikke må sige, oplyses ikke.
Europas idéhistoriske Rødder 10 
I podcast-seriens sidste program gives der bud på, hvordan nogle af de forhold, som kommer til at være centrale i den fremtidige politiske debat og præge Europas fremtid på godt og ondt.  I programmet medvirker professor mso. David Budtz Pedersen fra Aalborg Universitet, professor Katherine Richardson fra Københavns Universitet og journalist, ph.d. og forfatter til bogen Endestation Europa: Omstigning til et kriseramt Kontinent, Adam Holm.
Kort men Godt: Et sagn eller virkelighed
Hvad er sandheden om Betlehemsstjernen, som efter sigende blev set på himmelen for mere en 2000 år siden? Måske er svaret i observertoriet i Rundetårn
Grantræet
Ude i Skoven stod der saadant et nydeligt Grantræ; det havde en god Plads, Sol kunde det faae, Luft var der nok af, og rundtom voxte mange større Kammerater, baade Gran og Fyr; men det lille Grantræ var saa ilter med at voxe; det tænkte ikke paa den varme Sol og den friske Luft, det brød sig ikke om Bønderbørnene der gik og smaasnakkede, naar de vare ude at samle Jordbær eller Hindbær; tidt kom de med en heel Krukke fuld eller havde Jordbær trukket paa Straa, saa satte de sig ved det lille Træ og sagde: "nei! hvor det er nydeligt lille!" Det vilde Træet slet ikke høre’. Et kendt og elsket eventyr af H.C.Andersen som afdøde skuespiller Poul Thomsen læser.

Museer skaber viden – Farvekammeret
I serien ’Museer skaber viden’ har vi talt med malerikonservator Anne Haack Christensen om hvordan får man oplysninger om, hvilke materialer malerne havde til rådighed i begyndelsen af 1600-tallet i Danmark, og hvordan blev de brugt? Hun har forsøgt at besvare ved at bruge regnskabsoplysninger fra Farvekammeret på Statens Museum for Kunst i et ph.d.-projekt. Hun har i projektet undersøgt, hvordan man fik materialerne, og hvad de blev anvendt til.

Vivaldi entusiasten
De 4 årstider af Antonio Vivaldi er noget af det mest indspillede klassiske musik. I den2radios musikprogram viser Vivaldi-entusiasten Claus Adam Jarløv, at den musik kan spilles på mange måder, han har studeret Vivaldi og hans musik ned i små detaljer - en virkelig entusiast er han. Vivaldi har komponeret meget andet musik end De 4 årstider, og i udsendelsen skal vi også høre smægtende opera-arier og anden god musik af den italienske barok-komponist.

Når urreligionen vender tilbage
Den samiske religion er en natur religion med shamanistisk islœt der i flere hundrede år har vœret ildeset eller direkte forbudt i skandinavien. Nu er en moderne version af religionen på fremmarch i Norge, og den virker dragende både på folk af samisk slœgt og på andre af landets indbyggere. Men hvorfor nu, og hvad er det i denne naturreligion, der trœkker i nutidens ellers ret sekulœre skandinavere?

Teatermagasinet Kastesigten
I teatermagasinet Kastesigten bliver indtryk og udtryk - samt stykkernes hensigt, referencer og associationer sat under kærlig lup. Lytteren kan se frem til forhåbentlig at få skærpet øjne, øre og appetit til at nærme sig de skrå brædder - og hvis man føler, som mange gør, at de alt for sjældent kommer i teateret, selv om de egentlig har lyst, så er dette programmet, der gerne vil hjælpe jer helt ud af døren og afsted. Kastesigten er både en tidsåndsseismograf og et åbent botanisk værksted og i denne uge gør vores anmelder en slags personlig status over teateråret 2017.

Den røde Sofa
Normalt står den røde Sofa på Hovedbiblioteket i København, men denne gang får vi en helt særlig Aarhus-udgave med forfatterne Janne Hejgaard og Søren Jessen. Sammen uddyber de deres forfatterskaber, skriveprocesser, tilgange til arbejdet med litteraturen og meget mere.
Janne Hejgaard siger: ’Jeg elsker litteratur! At læse den og skrive den, og sådan har det været hele mit liv’. Søren Jessen siger: ’Jeg drømte ikke om at blive forfatter, da jeg var ung. Jeg ville til gengæld gerne være tegner og søgte i sin tid ind på Kunsthåndværkerskolen i Kolding, men kom ikke ind’.

Verden af i går 14 
I det stille begynder Stefan Zweig under 1. verdenskrigs rasen at samle de ligesindede ånder, der også er imod krigen, men ikke kan komme til orde under hadets vanvittige regimente. De er ikke mange, bl.a. Tysklands førende forfattere Hauptmann og Dehmel – og med dem mange andre – har helt overgivet sig til krigspropagandaen. Men Romain Rolland opholder sig i Schweiz og arbejder for Røde Kors, mens han sammen med Zweig forsøger at oprette en forfatterkonference med henblik på en åndelig europæisk genopbygning efter krigen.  Det ser imidlertid ikke ud til at kunne lykkes foreløbigt. Zweig giver sig i kast med et stort drama, der med den bibelske profet Jeremias som hovedperson, skildrer skæbnen for den, der op imod sin tid formulerer en klar advarsel. Vi er nået til afsnit 14 i Stefan Zweigs roman ’Verden af i går’.

Jazzens historie – Miles Davis 1
I sin store serie om jazzens historie er Christian Braad Thomsen nået frem til Miles Davis, og i det første af tre programmer om Miles handler det om hans betydning for cool-jazzens fødsel.