Den2Radio - Uge 52 - 2021

Udsendelse d.25. - 31. december. 2021

InterMetzo
Georg Metz er på som det første med sin kommentar, som denne gang har overskriften ’Straffens navn’. Nøgternt set er såvel Inger Støjberg som Morten Messerschmidt forbrydere der har begået forbrydelser, for hvilke samfundet straffer. Tilbage bliver den refleksion de selv måtte kunne mobilisere i forhold til straffuldbyrdelse, hvad enten den i Messerschmidts fald stadfæstes eller skærpes. 

Landbrugsmagasinet Årets gang i dansk landbrug.
Landbrugsmagasinet ser i årets sidste program tilbage på et broget år med mange og vigtige begivenheder. Fra den store brede politiske aftale om en grøn omstilling af dansk landbrug, over EUs nye landbrugs støtte reform til Minksagen, har dansk landbrug været mere i medierne i 2021 end i mange år - hvad betyder alle disse aftaler, skandaler og rapporter for det danske landbrug og samfundet omkring det, hør mere i Årets gang i dansk landbrug. 

Sophia - samtaler 6
Sophia, tænketank for pædagogik og dannelse har indbudt mennesker med vidt forskellige baggrunde til samtale om dannelse; det begreb, som atter er kommet på den politiske og pædagogiske dagsorden, men ofte i en form, der peger i halvdannelsens retning: et målbart facit, en veldefineret størrelse. I den femte udsendelse har Sophias Jens Raahauge besøgt Grundtvig-forskeren Thorstein Balle på Vartov for at tale med ham om Grundtvigs indflydelse på den danske folkeskole og om, hvorvidt Grundtvigs indvirkning er ved at fordufte. Udsendelsen har fået titlen: Er Grundtvig forduftet fra skolen?

Kort men godt. nytårsskiftet
Kort men godt, den2radio’s lille klumme, spørger hvorfor vi synger ”Vær velkommen, Herrens år”, når vi nytårsnat markerer skiftet fra et årstal til det næste, for har Gud noget med årsskiftet at gøre? Pastor emeritus Mogens Hansen - og tidligere medarbejder på DR - lukker op for sin viden om den traditionsrige sang.

Klassisk på nettet: Kulde
Kulden sniger sig ind på os alle vegne. Så i denne uge handler klassisk på nettet om netop Kulde. Der findes nemlig masser af musik med kulde, frost og sne, og vi skal høre 8 værker som f.x. er af Prokofiev i Rusland, Purcell i England, Poulenc i Frankrig og Lars- Erik Larsson i Sverige.

Anslag - december 2021 - 4
Oplev Frankfurt lufthavn i kørestol. Naturen trøster, men den er komplet ligeglad med os, sådan har det altid været, mener Jacques Berg. Marseille: En enestående, by en af Frankrigs mest tiltrækkende – men med årtiers pilrådden kommunalpolitik. Få oplyst, hvem den store, uforståelige franske lyriker René Chars gud er?

Ronkedorerne
den2radio’s Ronkedorer består af 4 herrer der dukker op med jævne mellemrum med hver sin faglitterære bog, de gerne vil anbefale lytterne. Nogle gange optræder de i en mindre gruppe som i denne uge hvor det er Egon Clausen og Jens Raahauge, der er i studiet. Egon Clausen har læst Hans Boll-Johansens "Ganske kort her til sidst" om livets sidste kapitel, og Jens Raahauge har læst ’Storm over Stillehavet – Anden verdenskrig i Asien’ af Peter Harmsen, om at historien om 2.verdenskrig i Asien begyndte længe før angrebet på Pearl Harbor i 1941.

Mortens Juleaften. En Himmerlandshistorie af Johannes V. Jensen
Hvis man tror at julen i gamle dage altid var hyggelig og romantisk, så skal man bare høre Himmerlandshistorien om ”Mortens Juleaften”.  Morten skulle aldrig have bedt husbonden om at få sin løn udbetalt lidt før i anledning af julen. Det er en klassiker blandt Johannes V. Jensens Himmerlandshistorier og den får vi i denne uge i Pharaos Klassikere.

Forførerens dagbog 13
Vi er nået til det næstsidste afsnit af Kierkegaards Forførerens dagbog, som Jesper Christensen læser for den2radio og her fortsætter Johannes sin ”uddannelse” af Cordelia - dvs. sin formning af hende til den ideale genstand for hans begær.