Den2Radio - Uge 52 - 2020

Udesendelse d.19. - 25. december. 2020

den2radio ønsker Glædelig Jul til alle vores lyttere. Vi takker for gode mails og økonomisk støtte til den non- kommercielle radio som udelukkende er støttet af fonde og nævn, så det er godt og vigtigt for os med jeres støtte.

InterMetzo
Georg Metz kommenterer i sit Intermetzo den seneste sag som er journalisten Jens Gaardbos fratræden fra TV 2, hvor han har været nyhedschef. Sagen ligger 20 år tilbage, og TV2 er gået meget stille med dørene i denne sag hvor det man har hørt er ’dårlig dømmekraft’ praktiseret på chefplan. Kun fantasien sætter grænser, hvad hverken TV2 eller Jens Gaardbo kan være tjent med. Mistanken om den dårlige dømmekraft påhviler ikke alene Jens Gaardbo.

Det europæiske Hus III - 13
Det europæiske hus indeholder endnu en samtale som Clea Bruun Johansen har med Niels Sandø, der er enhedschef i enheden Forebyggelse og ulighed i Sundhedsstyrelsen. Det er om den nye rapport baseret på en europæisk undersøgelse, der sammenligner de europæiske unges brug af alkohol, tobak og illegale stoffer. Niels Sandø fortæller om rapporten og giver sine perspektiver på, hvorfor drukkulturen blandt børn og unge i Danmark skiller sig ud i Europa. Han fortæller bl.a. om kulturens betydning og om forældrenes rolle.

Jul i klunkehjemmet
Jul i borgerskabet i 1800-tallets slutning ligner på mange måder nutidens jul, for der var juletræ, julegaver og julemad. Men der er også forskelle, der afspejler borgerskabets kultur. I udsendelsen fortæller museumsinspektør Mette Byriel-Thygesen om julen, og hvordan man levede som velstående i slutningen af 1800-tallet. Lytterne kommer på besøg hos grosserer Rudolf Christensen, der indrettede et pragteksemplar af en lejlighed i tidens klunkestil. Nationalmuseet fik ved et lykketræf mulighed for at overtage lejligheden, der ligger på Frederiksholms Kanal, så man i dag, hvad der også er specielt i international sammenhæng, kan se en lejlighed i klunkestil, der nærmest har stået uændret i over 100 år.

Nøddeknækkeren 1
Nøddeknækkeren er alletiders ballet der handler om juleaften til Tjajkovskijs fantastiske musik. Vi sender uddrag af orkestersuiten over de to juleuger i en optagelse med DRSymfoniorkestret og den russiske dirigent Yuri Temirkanov. I denne uge får vi 1.del af suiten fra 2.akt med de to første scener og den afsluttende Pas de Deux.

Landbrugsmagasinet: Julespecial 2020
Landbrugsmagasinet har i årets løb flere gange været inde på kulturen i landbrugserhvervet. Den er - uanset hvordan man opfatter det moderne landbrug, en hel central del af vores nationale kulturhistorie - og dermed også på mangfoldige måder som vi glemmer i livets trængsel, et grundlag for hvordan vi opfatter os selv og tilværelsen. Vi bliver klogere på os selv ved at blive klogere på hvilke praksisser og tanker vores bedsteforældre og deres forældre levede med. Det er udgangspunktet for Landbrugsmagasinets julespecial, som har fundet en gammel klassiker frem.

Anslag dec 2020-4
I denne uges Anslag fortæller forfatteren Jacques Berg om, hvordan man opdrager uvorne drenge på japansk i en bjørneskov, om selfies med sæler, om en feries rette længde, om medier og nyheder og om at blive barket i en olivenlund.

Bellman 3
I den 3.udsendelse om Bellman møder vi skuespilleren Nis Bank-Mikkelsen, der anses for at være en af Nordens største fortolkere af Bellmans epistler og sange, som han synger på dansk. Da han som ung fattede interesse for disse viser, havde store svenske visesangere som Sven-Bertil Taube, Fred Åkerström og Cornelis Vresswijk givet Fredman og hans verden nyt liv med hver deres stil. I samtale med Peter Skeel Hjorth fortæller Nis Bank-Mikkelsen om sit liv som Fredman.

Nordisk madkultur, Islandsk mad
I ialt 4 udsendelser fortæller den svenske madjournalist Linn Katarina Grubbström om nordisk madkultur og denne gang er det islandsk mad I skal høre om. Hun har talt med Friðrik Weisshappel, en islandsk mand som i dag står bag flere caféer i København. Han fortæller mere om Islands lidt specielle retter. Derefter tager Linn videre til fødevarevidenskab på Københavns Universitet og møder Susanne Knøchel, som er professor i fødevaremikrobiologi. Hun fortæller om nogle af Islands mange fermenterede produkter, og sidst i programmet kan du høre om islandsk skyr. Jens Martin Buch Kristensen, tidligere forstander på Dalum Uddannelsescenter, fortæller om islandsk mejeriproduktion.

H.C. Andersen: I børnestuen
Det ugentlige H.C.Andersen eventyr er ’I børnestuen’. Denne ’scene’ er skrevet på herregården Basnæs ved Skælskør i julen 1861 og således kunne han underholde et helt selskab. Det er Jytte Abildstrøm der læser.

Søndagsfortælling 6. Pis i hovedet
Endnu en fortælling har den2radio på programmet, Søndagsfortælling med og af Jacob Skyggebjerg. ’ Pis i hovedet!’ har han kaldt den og giver en forklaring: ’I et undseligt lille hus på en undselig lille gade i Horsens sidder Bobby ved sit spisebord og stirrer ud ad vinduet. Han sidder der hele dagen. Nogle gange kan man høre ham råbe. Det er almindeligt kendt, at han er en, man bør holde sig væk fra. Han er kvarterets trold. Men det har ikke altid været sådan. Det ved Thea. 

Jazzens historie: Ben Webster
Christian Braad Thomsen er nået til den her i landet særdeles kendte saxofonist Ben Webster.
Ben Webster er kendt for sit kraftige vibrato og growl-effekter. Han spillede bl.a. sammen med Duke Ellington i 1940erne. Det er i balladespillet hans geni kommer bedst til udtryk. Ben Webster boede i København fra 1964 til sin død. Han er begravet på Assistens Kirkegård.

Foto:  Myriam Zilles on Unsplash