Den2Radio - Uge 53 - 2020

Udsendelse d.26.december - 1. januar. 2021

den2radio i juleugen har podcasts til enhver der sætter kultur og samfund højt og som giver ro til vores forfrosne sjæle i dette år som snart er slut.

Intermetzo
Den hærgende pandemi blotlægger forbløffende sider af den politiske populisme, hvor visse forsigtige frihedsberøvelser ikke opfattes som forsøg på at redde liv, men snarere som forsøg på statskup. Virkelighedsfornægtelsen når nye højder, når en livsfarlig sygdom helt blegner over for vreden mod påtvungent mundbind. ”Klimatossernes samfundssind” er titlen på denne uges InterMetzo.

Det europæiske Hus
den2radios aktuelle programserie om EU og det europæiske samarbejde – Det europæiske Hus har denne gang et indslag med formanden for Europabevægelsen Stine Bosse som peger på de vigtigste europæiske temaer lige nu. Og dertil handler det om at smittetallene stiger, og selvom flere og flere europæiske lande lukker helt eller delvist ned hen over julen er der lande, der klarer sig langt bedre end andre: Finland og Norge for eksempel, selvom vi her i landet tester mange flere.

Anslag - december 2020 - 5
I denne uges Anslag giver forfatteren Jacques Berg sin uforbeholdne mening til kende om dræbende mobiltelefoner, Monica Livinskis nye korstog, om Roms populistiske overborgmesters ensomhed og katten Aïchas litterære opdragelse.

Nøddeknækkeren 2
Nøddeknækkeren er et eventyr af den tyske romantiske eventyrdigter E.T.A Hoffmann, og det handler om juleaften. Tjajkovskij har skrevet den fantastiske musik til alle dansene og den ballet bliver sat op på mange af de store scener både i Europa og USA hvert år omkring jul. I år fik den kun de første knap 10 opførelser inden alle teatre og koncertsale lukkede ned endnu engang. Her i denne uge på den2radio får vi Blomstervalsen og den afsluttende Pas de Deux.

Nordisk madkultur, norsk mad
I den sidste af 4 programmer om nordisk madkultur skal det handle om norsk mad. Den svenske madjournalist Linn Katarina Grubbström har talt med Helge Christie, en norsk madhistoriker fra Rørås i Norge. Han fortæller om norsk madkultur, og hvordan man spiser i de norske fjelde.
Derefter tager Linn videre til Sjømannskirken på Amager i København. Her møder hun Ingrid Mari Amundsun, som fortæller om den norske nationalret og nordmændenes kærlighed til risengrød. 

Hall og Jensen præsenterer 1972
Vi er nået til tredje program i serien "1970-1979", som komponist Martin Hall og forfatter Søren E. Jensen er i færd med at afvikle – denne gang om året 1972. Udsendelsesrækken præsenterer lytteren for en række nedslag og stemningsbilleder samt et væld af historier fra og om perioden, der af en norsk barokgruppe er blevet kaldt "årtiet, som den gode smag glemte". Musikalsk er der tale om både popsange, man havde glemt, samt om klassikere og eksperimenter, der kun kunne se dagens lys i halvfjerdserne. 

Søndagsfortælling 7 – Tak for dig.
’I Boesdal Kalkbrud ved Stevns Klint er healingfællesskabet Sjælens Børn på sensommerretræte’. Det er denne uges Søndagsfortælling af Jacob Skyggebjerg, der også selv læser op. Og han fortæller videre: ’Dan har været oppe før alle andre og tage morgenmadsvagten og føler sig ikke rigtig i stødet. Han beslutter sig for at springe urinterapien og dagens velkomst over og gå ned i sit telt og få en time på øjet i stedet - så kan han bare møde op direkte til genfødsel i Pyramiden. Eller kan han?’

H.C.Andersen: Laserne
En H.C.Andersen læst op af Ebbe Rode er lige sagen i denne juleuge. Det er ’Laserne’ og Ebbe Rode fremstiller virtuost historiens indbildte strid mellem det ’pæredanske’ og det ’ravnorske’. 

Jazzens historie, Keith Jarrett
Serien Jazzens historie handler i denne uge om pianisten Keith Jarrett. Han spiller meget andet end jazz - både gospel, blues og etnisk musik men i den grad også klassisk musik. Han er berømt for sine indspilninger af Johann Sebastian Bachs ikoniske værker som Goldberg Variationer og Wohltemperiertes Klavier. I 2004 modtog han den store danske musikpris Sonningprisen og begrundelsen hed at Keith Jarrett med udsøgt fantasi og intelligens har skabt sit eget umiskendelige sprog og igennem hele sin karriere har udvist sublimt musikerskab'

Foto: unsplash -  Nagatoshi Shimamura