Den2Radio - Uge 6 - 2018

Udsendelse d. 3. - 9. februar. 2018

InterMetzo
Georg Metz tager fat i hvad han kalder ’Dansk lovgivnings til dato mest tragikomiske notat’.  Tildækning uanset tid, sted, skik, motiv og baggrund ledsages af bøde og fængselsstraf. Retsdebatten er ren refleks, det handler om hårdere straffe uden at det umættelige krav nogensinde tilfredsstilles.
Landbrugsmagasinet. Besøg hos Lone Andersen - viceformand i Landbrug&Fødevarer
I denne uges udgave af Landbrugsmagasinet er vi taget på besøg hjemme hos Erik og Lone Andersen i Vestjylland.  I midten af januar lavede avisen Effektivt Landbrug et stort portræt af Lone under overskriften Energibomben fra Lyne. den2radio’s landbrugsmedarbejder Rasmus Blædel Larsen er taget over til den jyske hede for at få en snak om hendes mærkesager.

Museer skaber viden: Gamle fugle giver ny viden
På Statens Naturhistoriske Museum ligger en stor samling af fugle.. Vi skal møde professor Jon Fjeldså, der fortæller om 2 fugle, der har ligget på magasinet i mange år, og med nutidens DNA-undersøgelser har det været muligt at vise, at arterne har været placeret i en forkert slægt, og det giver en stor forskel, der rækker langt ud over det navn, som fuglene skal have.

Ronkedorerne: Storm P., vittighedsblade, Carl Madsen og spionerne der kom ind med varmen
Den2radio’s 4 Ronkedorer har igen været samlet i studiet med hver sin faglitterære bog.  Georg Metz taler om Morten Things nye bog om vittighedsbladene, og for at blive i stemningen har Jens Raahauge taget Peter Borbergs bog om Storm P med. Egon Clausen vil gerne sige lidt om Jens Høvsgaard’s ’Spionerne der kom ind med varmen’, og dertil vil han sige noget om folkebibliotekerne, som har taget endnu et skridt i deres svigt overfor faglitteraturen. Endelig bidrager Nikolai Ifversen med den biografiske fortælling om sagføreren, kommunisten, forfatteren og mennesket Carl Madsen.  Det er Chris Holmsted Larsen, der har skrevet den.

"Det store svigt". Beretningen om 100 års naturfredning i Danmark
Det yndige land Danmark er endt med en natur, der er blandt de ringeste i Europa – og det skyldes ifølge miljøjournalist og forfatter Keld Hansen, at staten lige siden Naturfredningsloven fra 1917 har svigtet sin rolle som naturforvalter, og kun takket være EU’s skrappe naturdirektiver og Danmarks Naturfredningsforening er det ikke gået endnu værre, siger han. I bogen ” Det store svigt - Beretningen om 100 års naturfredning i Danmark” stiller Kjeld Hansen skarpt på Naturfredningslovens hundredårige historie, på fejlvurderinger, forsømmelser og svigt. Den2radio har besøgt ham sammen med professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet Lene Koch. 

Teatermagasinet Kastesigten: Februar 2018
den2radios teatermagasin: Kastesigten, er stedet hvor lytteren kan se frem til forhåbentlig at få skærpet øjne, øre og appetit til at nærme sig de skrå brædder. Idenne uge fouragerer vores anmelder på Teater Sort/Hvid og i teateret ved Sorte Hest.

Jazzens historie.  Stan Getz
I den2radio’s serie om Jazzens historie er det Stan Getz Christian Braad Thomsen behandler i denne uge - tenorsaxofonisten hvis lyse og gennemsigtige tone og lyriske spil gjorde ham til en af sin tids mest feterede jazzmusikere.  Stan Getz boede og arbejdede 1958-61 i Skandinavien især på Jazzhus Montmartre i København, hvor han sammen med bassisten Oscar Pettiford indvarslede grøden i moderne dansk jazz.

Fra triumf til tragedie 1 og 2
Fra triumf til tragedie er titlen på en række foredrag, der fandt sted på det nye Litteraturhus i Nybrogade i København i efteråret 2017 i anledning af 100 året for den russiske revolution. den2radio var med og optog dem og vi genudsender i denne uge de 2 første foredrag, og det er Erik Kulavig og Nils Arne Sørensen, begge fra Syddansk Universitet der holder dem.  Erik Kulavig taler om 2 revolutioner og 3 fortolkninger, og Nils Arne Sørensen taler om revolutionen og dens betydning for 1.verdenskrig.

Verden af i går 20
Vi er nu nået til det næstsidste kapitel i Stefan Zweigs erindringsbog ’Verden af i går’, og det hedder ”Hitler begynder”.  Fra sin bolig i Salzburg kunne Zweig med det blotte øje se over til Førerens villa i Berchtesgaden, og selvom han i starten af nazi-tiden stadig havde sin arbejds- og bevægelsesfrihed varede det jo ikke længe, inden han og alle andre jødiske forfattere fik deres bøger brændt og forbudt. Dog skulle Zweigs opera-samarbejde med den største levende tyske komponist, Richard Strauss, der også blev hyldet af nazisterne, volde den politiske elite store problemer.