Den2Radio - Uge 6 - 2019

Udsendelse d.2. - 8. februar. 2019

InterMetzo
Georg Metz beskæftiger sig i sit InterMetzo igen med den orangehårede præsident i USA - set i lyset af vilde, men måske ikke usandsynlige, konspirationsteorier.

Håndværk. Automekaniker
I serien Håndværk er vi taget på værksted. Der er 2,8 mil personbiler i Danmark og der er god brug for mekanikere, der kan finde fejl og reparere vores bilpark. Men det er en udfordring at få lærlinge nok, og samtidig suser udviklingen derud af med hybrid, el og selvkørende biler. Med motorlarm i baggrunden fortæller vi om behovet for flere lærlinge og de store krav, der stilles til selve uddannelsen. 

Landbrugsmagasinet
Landbrugsmagsinet har ligget brak her i december og januar, men vender i denne uge stærkt tilbage med første del af en lille serie om landbrugets gæld. Hvor stor er den, hvorfor er den der og hvilken udvikling i landbruget har ført til den høje gældsætning, er nogle af de spørgsmål serien forsøger at besvare.

Jernalderhuse
Jernalderen er en lang periode og står man med en arkæologisk udgravning af et jernalderhus, vil man gerne vide mere præcist, hvornår det er fra. Husene i jernalderen har skiftet udseende gennem tiden, træet er forsvundet, så det man står med er markeringer af stolpehullerne, og de viser, hvordan huset har set ud.  Museumsinspektør Linda Boye fra Kroppedal Museum har lavet en typologi, der kan bruges til at bestemme alderen på husene.

Sønderjylland fortæller Danmarkshistorie 3 Møgeltønder
Serien ’Sønderjylland fortæller Danmarkshistorie’ handler om en række erindringssteder, hvor geografien, kulturen og mentalitetshistorien taler deres tydelige sprog. I denne uge foregår Danmarkshistorien i Møgeltønder med Danmarks smukkeste landsbygade. Vi skal høre om ’sort sol’ og ’sort safari’, om Møgeltønder som slotsby, bondeby og kirkeby og om oplandet med guldhorn og Rudbøl grænseby og husene i Ballum.

Rued Langgaard
Komponisten og organisten Rued Langgaard passede ikke ind i den tid han var født i. Men i de senere ca 15 år har piben i den grad fået en anden lyd. Internationale orkestre opfører hans mange symfonier og indspiller dem, og hans  kammermusik har meget høj kvalitet, han er kommet på verdenskortet. Bedre sent end aldrig. Jens Christian Top har interviewet den nuværende domorganist i Ribe, Birgitte Ebert som fortæller om Rued Langgaard.

Kastesigten februar
den2radios teatermagasin er tilbage med et kritisk og kærligt blik på en række af de stykker man for tiden kan se på de københavnske teaterscener. Vi begynder på den nye satellit-scene til Østerbro teater, hvor forfatteren Christina Hagens ’Med mig selv i mine egne arme’ for tiden går.

Pontoppidan Krønike, ’En lille by’.
Vi genudsender i disse uger Henrik Pontoppidans Krøniker læst af Karsten Pharao, 11 krøniker der blev udgiver i 1890. Siden blev han meget berømt på sine store romaner først og fremmest Lykke-Per, som gav ham Nobelprisen i 1917.  I denne uge hedder krøniken ’En lille by’. 

Nostalgi er ikke hvad det har været
’Nostalgi er ikke hvad det har Været’.  Det ved vi godt men udsagnet her er titlen på Erik Kramshøjs udsendelse om rockmusikken og denne gang med fokus på et par sære coverversioner bl.a. fra en særpræget sangskriver ved navn Tom Waits. Dertil en afrunding fra seneste udsendelses Sound of Philadelphia. Vi spænder i denne omgang over godt 25 år - fra 1960 til midt firserne.

Foto: Anne Eggen