Den2Radio - Uge 7 - 2018

Udsendelse d.10.-16. februar. 2018

Intermetzo
Med overskriften ’Tvedelt løgnagtighed. God moral er en truet værdi på fisketur i kvotehavet’, som jo handler om statsministeren der nu belejligt har delt sig i to som hhv privatmand Løkke Rasmussen og statsminister Løkke Rasmussen.
Museer skaber viden – Middelalderbyen Køge
Køge blev anlagt i middelalderen, og det er museumsinspektør Annemette Kjærgård fra Køge Museum, der vil fortælle om de muligheder et stort byggeprojekt giver for at få større viden om fortiden. Når der skal bygges, skal der nemlig laves arkæologiske undersøgelser, og det giver bl.a. mulighed for at få gravet i havnen og i den gamle befæstning.
Børneliv – Det kreative barn
’Lidt gammeldags og meget kreativ’, sådan siger én af eleverne om Rudolf Steiner-skolen. Her er det obligatorisk at spille musik, der er næsten ingen bøger, meget skuespil, forskellige sportsgrene og
en hel række håndværk. Vi skal møde nogle af eleverne fra 8.klasse.
Fra triumf til tragedie 3 
 I denne uge fortæller historikeren Morten Møller om sin bog ’Ellen og Adam’, som i 1934 tog til Moskva og blev kurer, mens naboer og kolleger blev henrettet eller sendt i fangelejr. Det er en fortælling om kærlighed og terror i Stalins Moskva. Bogen blev i 2014 kåret som Årets historiske bog.
Jazzens historie, Ben Webster 
I den2radio’s serie Jazzens historie på 21 herlige afsnit er det saxofonisten Ben Webster i denne uge. Han var en af de store jazzstjerner, der ikke bare var glad for at være i Danmark og som spillede på Jazzhus Montmartre, han bosatte sig simpelthen her. Ben Webster turnerede i mange år med Duke Ellingtons orkester, men flyttede til København i 1964 og han er begravet på Assistens Kirkegård. Radioserien er baseret på en bog af Christian Braad Thomsen ’Drømmejazz – jazzens historie belyst gennem 100 af de bedste cd’er’ og det er også ham der har produceret udsendelserne til den2radio.
Året har 16 måneder 
Forfatteren Henrik Nordbrandts kalenderår begynder i marts og slutter i februar. Han kalder det også en almanak. Vi er derfor kommet til den sidste måned i serien "Året har 16 måneder". Udsendelsen er et par år gammel, men evig aktuel, og Henrik Nordbrandt taler om mange ting, om håb, om xenofobi, -angst for fremmede - og om modersmålet dansk, der lyder som havregrød. Det er også et genhør med Jens Winthers stemme, han døde i 2016.
Verden af i går 21 
Og så er vi desværre nået til det absolut sidste kapitel af Stefan Zweigs erindringsroman ’Verden af i går’. Heldigvis kan lytterne altid finde hele serien på radioens hjemmeside, hvor den til hver en tid bliver liggende, ren public service til den2radio’s lyttere. I sidste uge hørte vi om Zweigs flugt fra Østrig for at undgå nazisterne. Først havde han søgt tilflugt i England fra 1934 til 1940 og blev engelsk statsborger, men frygtede alligevel at blive interneret som ”enemy alien”, og sammen med sin anden kone (de nåede lige at blive gift i Bath inden krigen bryder ud) flygtede han videre via USA til Brasilien.
Klassisk på nettet – Musiklivet i Schweiz 
Schweiz er et smukt og rigt land omgivet af kulturlandene Tyskland, Østrig, Frankrig og Italien, men indenfor klassisk musik har det slet ikke gjort sig på samme måde.  Klassisk på nettet kigger lidt på musiklivet i Schweiz overvejende igennem 1900 tallet, og der er musik af de schweiziske komponister Arthur Honegger og Frank Martin og musik af andre komponister sunget og spillet af schweiziske orkestre, musikere og sangere.