Den2Radio - Uge 7 - 2020

Udsendelse d. 8. - 14.februar. 2020

Her er den2radio og vi takker de lyttere der har doneret penge til os, det er vigtigt og vi er meget taknemmelige. ’Støt den2radio’ knappen ligger lige forrest på hjemmesiden.

InterMetzo
D.2.februar var det palindromdag: 02022020. Et palindrom læses fra hver ende med samme resultat: Otto, Anna, Ebbe og også den lange ’Selmas lakserøde garagedøre skal samles’. Georg Metz er fristet til at bruge palindrommetaforen om det danske politiske liv: det kan være lige fedt om det er det ene eller det andet parti der svinger taktstokken. Betingelsen for at ende i palindromsk meningsløshed, hvor alt er ens forfra og bagfra er politikere der ikke tør noget som helst i sygelig bekymring for at skille sig ud fra populismen og miste taburetten.

Det europæiske Hus: Europas grønne omstilling
den2radio’s aktuelle programserie ’Det europæiske Hus’ har været forbi London hvor i hvert fald nogle briter fejrede Brexit og så er der et interview med Stina Soewarta. Hun er chef for EU-Kommissionens repræsentation i Danmark og hun mener at vejen til en grønnere fremtid går gennem Europa.

15 kvindelige komponister fra 8 lande gennem 400 år, Fanny Mendelssohn
Det er Fanny Mendelssohn vi skal møde i den2radio's serie '15 kvindelige komponister fra 8 lande gennem 400 år'. Hun fik de samme muligheder som sin lillebror Felix da de var børn, samme gode undervisning i klaver og komposition som han fik, men da de blev voksne var det slut. Hun fik ikke lov af sine forældre til at blive professionel musiker og komponist, hun skulle passe ind i det samfundsmønster som hendes familie tilhørte, og det var kun husmor en kvinde kunne blive. Hun var lukket inde af konventioner, men hun har komponeret mange værker, og med tiden er hun omsider blevet anerkendt som den glimrende komponist hun var.

Teatermagasinet Kastesigten
I denne udgave af Teatermagasinet Kastesigten får vores anmelder besøg af to unge skuespillere: Emma Birkø og Vanessa Moliné, der vil give et indblik i skabelsesprocessen af deres aktuelle forestilling ’KATs - Burroughs has left the building’ på Teatret ved Sorte Hest.

Pharaos Klassikere. Min broders Levnet 3
Pharaos Klassikere fortsætter med Carl Baggers roman fra 1835 ’Min broders levnet’. Fortælleren, Johannes, og hans storebror Arthur blev adskilt ved forældrenes skilsmisse og har ikke set hinanden siden. Nu mødes de for første gang igen i forbindelse med, at Johannes har bestået sin teologiske embedseksamen med udmærkelse. Arthur møder op med et meget livligt selskab for at lykønske, og det ses tydeligt, hvor forskelligt de to brødre har udviklet sig. Romanen giver også et lille indtryk af København på den tid. Det er Karsten Pharao, der læser op.

H.C. Andersen: Den uartige dreng
’Den uartige dreng’ er et af H.C.Andersens mest rørende eventyr – en gammel digters møde med den uartige Amor. den2radio ligger inde med mange optagelse hvor tidligere skuespillere læser  eventyrene og her er det Arthur Jensen der læser.

Gamle pædagoger: Thorkild Theisen
’Gamle pædagoger’ er i denne uge med Thorkild Theisen, der er tidligere redaktør af Danmarks Lærerforenings medlemsblad ’Folkeskolen’. Han fortæller om den tyske forsker Andreas Gruschka, der kritiserer den storm af reformer, der i de senere år har ramt uddannelsessystemerne i Europa og USA. Hans udgangspunkt er udviklingen i Tyskland, men indholdet vil være helt genkendeligt for en dansk læser. Gruschka beskriver, hvordan den ene reform hurtigt følger den anden, så den seneste devaluerer den foregående, uden at nogen når at få klarhed over reformernes eventuelle effekt. I virkeligheden ved man ikke ret meget om, hvad der gør en undervisning god. Men gode læreprocesser udvikler selvtillid, lyst til at arbejde sammen med andre og tro på, at man bliver bedre, når man anstrenger sig.

Museer skaber viden. Palisadeanlæg 2
Vi fortsætter serien ’Museer skaber viden’ hvor der også er flere udsendelser om palisadeanlæg fra stenalderen. Og mens den første udsendelse var optaget på Næstved Museum, er vi med den anden ude i felten nemlig på Stevns, hvor der i 2017 blev lavet en udgravning. En gravemaskine blotlagde fladen, så man kunne se hvor der har været gravet stolper ned i jorden for 5000 år siden. Udsendelsen giver et indblik i det praktiske arkæologiske arbejde, når arkæologerne bruger graveske og spade for at kunne beskrive og måle hullerne.

Science Stories, Kartoflen – en overset proteinkilde
Denne udgave af Science Stories handler om kartofler. Veganere og andre der primært får deres proteinbehov dækket af en plantebaseret kost har fat i den lange ende. I hvert fald i fremtidsperspektivet for at mindske klimaaftryk og brødføde jordens voksende befolkning. Det er efterhånden gået op for de fleste inkl. fødevareindustrien. Danmark har en stor kartoffelproduktion, og firmaerne Kartoffelmelscentralen (KMC) og AKV modtager årligt mere end 1,2 millioner ton kartofler, som hovedsageligt bruges til produktion af stivelse i form af kartoffelmel. Produktionen af kartoffelstivelse fører hvert år til, at producenterne står med 10.000 ton kartoffelprotein som restprodukt, der ikke kan bruges i fødevarer. Det skyldes indholdet af uheldige giftstoffer og uønskede enzymaktiviteter, der bl.a. gør, at skrællede kartofler bliver brune, når de får lov at ligge lidt. Derfor bliver restproduktet i dag kun brugt til dyrefoder. På Aarhus Universitet har man de sidste tre år arbejdet på at udvikle nye og sunde proteinbaserede ingredienser baseret på den kartoffelprotein, der i dag ender i fodertruget. Kartoffelprotein er langt mere bæredygtig end f.eks soya.

Foto: den2radio