Den2Radio - Uge 8 - 2019

Udsendelse d.16.-22.februar. 2019

Georg Metz sender i sit Intermetzo en opfordring til en ung ambitiøs politiker: Genopfind postvæsenet. Drag ud i valgkampen med denne ene idé: at etablere et væsen, hvis opgave er at modtage, sortere, fordele og udbringe breve og pakker for pålydende trykt på dertil indrettede frimærker og gør det entydigt og landsdækkende.

Sønderjylland fortæller Danmarkshistorie. Løgumkloster
I den2radios serie ’Sønderjylland fortæller Danmarkshistorie’ som vi genudsender er Jørgen Johansen nået til Løgumkloster fulgt af nu afdøde Finn Slumstrup. I det femte program kan du høre om cisterciensermunkenes gamle kloster og klosterkirken. Om et mindested med grave for de russiske, belgiske og franske soldater, der døde af tyfus i krigsfangenskab i Løgumkloster under første verdenskrig. Om refugium, højskole, gøglermarked og et diamantbryllup.

Når det hele endelig er forbi
Da anden verdenskrig endelig var forbi, havde vi som nation travlt med at komme videre. Det lykkedes også hurtigt at få hjulene i Danmark i gang igen, men der var et psykologisk efterslæb der vedrørte de danske jøder, modstandsfolk, politifolk og andre der havde befundet sig livstruende situationer. I mange tilfælde blev de og deres familier hårdt ramt, for vi havde ikke de diagnoser, vi har i dag. Man vidste ikke hvordan man skulle hjælpe dem der udviklede psykiske lidelser. På baggrund af de observationer man lavede dengang, der udmøntede sig i begreber som PTSD og KZ-syndrom, har vi i dag diagnoser der blandt andet er relevante i forbindelse med migrantkrisen og til at tage hånd om danske soldater når de vender hjem fra krigszoner. Det er psykolog Anne Agerbo der fortæller om efterspillet af en heltegerning.

Norden i Europa: Norden på bordet
I dag er det nordiske køkken kendt i hele verden. Det hele begyndte i 2004, hvor en række nordiske kokke underskrev et manifest, der opstillede ti punkter for renhed, årstider, etik, sundhed, bæredygtighed og kvalitet og slog fast, at det nordiske køkken sagtens kan sammenlignes med de bedste køkkener i verden både hvad angår smag, originalitet og kvalitet. Og i 2005 satte Nordisk Ministerråd Ny Nordisk Mad på den politiske dagsorden som et vigtigt fokusområde. Hvad er der sket siden?  Det skal vi høre om i en samtale med madhistoriker, skribent og foredragsholder Nina Bauer. Og fra grøn, klimavenlig nordisk mad til nye grønne biler: en grønnere vej-trafik afhænger først og fremmest af den politiske vilje i det enkelte land, siger Ove Weiss i kommentaren ”Nordens grønne billand” – Og det er ikke Danmark.

At gå nøgen om kunst
Forfatteren Janne Teller, der er uddannet cand. polit og skønlitterær forfatter, har i de 21 essays i bogen ’At gå nøgen’ analyseret de tendenser til polarisering, som for tiden finder sted i vores kultur. De højtråbende yderfløje næres ved hinanden og gør den vej smallere og smallere, hvorpå den søgende og åbne dialog kunne finde sted. Udviklingen er på ganske få år accelereret, og det synes nødvendigt at finde sporet til det menneskelige samfund igen. I denne udsendelse taler Janne Teller med Jens Raahauge specielt om kunstens muligheder i en polariseret verden.

Bolognese – en ny bog af Helle og Alfredo Tesio
Livet er en blanding af pasta og magi har filminstruktøren Federico Fellini engang sagt. Det citat og mange andre krydrer Helle og Alfredo Tesios bog ”Bolognese og mange andre velsignede varianter af pastasovs”, der ligesom de to forfatteres andre bøger blander de underholdende historier med gode opskrifter.  Helle Tesio er uddannet som kok i Italien og holder madkurser både i Rom, Toscana og på Sicilien. Alfredo Tesio har arbejdet som journalist i mange år og har blandt andet været korrespondent i Rom for DR, Politiken og Børsen.

Refleksioner
Harmony Sovereign er en guitar. En gammel amerikansk guitar. Peter Zappfe fortæller om den i udsendelsen ’Refleksioner’. Sådan en har han selv haft – hans første guitar. Og han fortæller historien om sidste gang han så en Harmony Sovereign – det var en sommer for 5-6 år siden på Bornholm.

Pontoppidan, Den stærke skrædder
En lille samling med 11 krøniker udgav Henrik Pontoppidan i 1890 og det var ca 10 år efter hans debut. Han blev hurtigt en anerkendt og populær forfatter, han modtog Nobelprisen i litteratur i 1917.  I denne uge læser Karsten Pharao ”Den stærke skrædder”. Det er et rigtig skælmsk eventyr om den lille vanskabte skrædder, der dog vinder sig ry som kæmpestærk og får den smukkeste pige i landsbyen.

Klassisk på nettet: Rhapsodier
Klassisk på nettet er en times musik med et bestemt tema, og denne gang er det rhapsodier, der er temaet. Rhapsodier er fundamentalt fantasier baseret på folkemelodier som f.x.svensk rhapsodi af Hugo Alfvén, ungarsk rhapsodi af Frans Liszt, Brahms' Altrapsodi, Rhapsody in Blue af George Gershwin og flere endnu.