Den2Radio - Uge 9 - 2017

Udsendelse d. 25.februar - 3.marts. 2017

InterMetzo
Georg Metz har som altid hvæsset pennen og har sat overskriften i Intermetzo: ’Det er dansk det er dumt. I bølgen af fædrelandsflomme drukner kærligheden’. Danskhed og kristendom pumpes op til patriotisk hoppebold. 
AT BO: Urbanisering
den2radio har lige startet en ny serie – ”AT BO – Bolig, By og Bæredygtighed”.  I fremtiden stilles der andre og mere omfattende krav til byer, bydele, boligområder og enkelt boliger; det sker bl.a. som følge af byggeriets globalisering og de voksende byer, men handler også om bygningers livscyklus, energi, materialer, miljø og cirkulær økonomi. den2radio har været på Statens Bygge-forskningsinstitut - også kaldet SBI - for at høre om aktuelle trends i forskningen, og denne udsendelse handler om ”Urbanisering”.
Internationale danske klassiske solister.
den2radio’s serie 'Internationale danske klassiske solister' præsenterer denne gang en klavertrio med stor international karriere - Trio con Brio - der består af pianisten Jens Elvekjær, violonisten Soo-Jin Hong og cellisten Soo-Kyung Hong. De mødte hinanden under deres studier i Wien, dannede klavertrioen i 1999 og flyttede til Danmark, som er deres udgangspunkt for en verdenskarriere. 
Antropologi
Man kan lave radio om antropologi og antropologi om radio, og det er det sidste det handler om i den2radio’s serie ’Forskning og videnskab’. Ph.d Sandra Lori Petersen fra Institut for Antropologi på Københavns Universitet undersøger radioprogrammer, som lytterne kan ringe ind til. Hun er særlig interesseret i, hvad der sker mellem lytterne, der ringer ind og radioværten i studiet, og hvad programmernes lyd betyder. 
Om at lære oplæsning
Mange forfattere læser deres tekster op på biblioteker og andre steder, hvor de kan møde deres   læsere, men den gode læsning er ikke noget man bare kan, det skal læres. Hans Hedegaard Andersen er 55 år og har arbejdet først som dæksdreng, matros og bådsmand inden han blev uddannet skibsfører og har sejlet som styrmand på de store containerskibe, på færger og på det fuldriggede skoleskib ’Georg Stage, indtil han totalt skiftede gear og i 2015 afsluttede Hans Otto Jørgensens 1-årige forfatterskole og debuterede med ’Manden i månen’. Han får i den2radio’s udsendelse en times undervisning i oplæsning af retoriker Louise Fisker Nielsen.
Alberts lære 9
Var Albert Camus afrikaner eller europæer? Dybest set ville han nok helst have været begge dele, og måske var det grunden til, at han fik så ondt i ’mit Algier’, da Algierkonflikten strammede til i 1950’erne. Vi er nået til det 9.og næstsidste kapitel i den2radio’s serie ’Alberts lære’, og her hører vi hvordan det gik til, at der blev råbt ’død over Camus’ i Algiers gader om en af retfærdighedens helt store forkæmpere.
Et beskedent forslag
’Et beskedent forslag’ er et essay af den irsk-britiske forfatter Jonathan Swift, der levede fra 1667 til 1745 og som i eftertiden er mest kendt for sin roman ’Gullivers rejser’. Men med essayet ’Et beskedent forslag’ gjorde Swift sig mange kontante tanker om, hvordan man kunne undgå, at Irlands mange fattige børn blev alt for stor en byrde for både forældre og fædrelandet. Det er litteraturkritiker Tue Andersen Nexø der fortæller om det berømte essay.
Islamiske dynastier og kunst
den2radio’s serie ’Islamiske dynastier og kunst’ fortsætter med samaniderne – det iranske dynasti, der fra 819 til 1005 havde den politiske kontrol i det nordøstlige Iran, Afghanistan og Centralasien. Det fortæller Claus V. Pedersen om, han er lektor ved Institut for tværkulturelle regionale studier på Københavns Universitet og direktøren for Davids Samling Kjeld von Folsach viser rundt på samlingen og viser udvalgte kunstgenstande fra samme tid.