Den2Radio - Uge 9 - 2018

Udsendelse .d.24.feb. - 2.marts. 2018

Intermetzo
’Den virkelige umulighed’ og ’Konsekvenserne af Trump for fremtidens fiktion’ har Georg Metz sat som overskrift på sit ugentlige Intermetzo.

Museer skaber viden, Fytoplankton 2
Fytoplankton er mikroskopiske planter, og de har stor betydning i havet både som føde og som iltproducenter, og dermed som grundlaget for livet. Hvordan samspillet er med omgivelserne, fortæller professor i biologisk oceanografi Katherine Richardson om i den 2.udsendelse om fytoplankton og dens økologi.

Fra Prins Henrik til Janina Katz
Og så kan Den2radio helt sensationelt bringe en historie om Prins Henrik, som andre medier ikke har bragt, nemlig hvordan hans kongelige højhed engang endte i SE og HØR-redaktøren, Mogens E. Pedersens hjemmebar.

Europaprofilen
For ganske nylig døde klinisk psykolog og lektor ved Københavns universitet Libby Tata Arcel og i den anledning genudsender den2radio en udsendelse baseret på hendes bog ’Med uddrivelsen i blodet, det lilleasiatiske traume i tre generationer’.

Jazzens historie, Jan Gabarek
Den norske sopran- og tenorsaxofonist Jan Garbarek skabte sammen med Keith Jarrett en milepæl i jazzen. I Danmark arbejdede han bl.a. sammen med percussionisten Marilyn Mazur i 12 år. Hun var på mange måder en ideel musikalsk partner for ham, og det er Christian Braad Thomsen, der fortæller i den2radio’s serie baseret på hans bog ’Drømmejazz- jazzens historie belyst gennem 100 af de bedste cd'er’.
.
Museer skaber viden, fynske bronzealdergrave
Bronzealderhøje er der mange af i Danmark, men ved Kerteminde har man fundet en, der er noget helt specielt. Den giver mulighed for at få en større viden om de almindelige mennesker, der levede i bronzealderen, og fundene viser også, hvordan de samme genstande kan findes både i en ægyptisk kongegrav og på Østfyn. Vi skal møde museumsinspektør Malene Refshauge Beck fra Østfyns Museer.

Menneskeskabt liv
Grundlæggeren af moderne computerteknologi John von Neumann foreslog allerede engang i 1950erne, at hvis liv er en fysisk proces, så burde det være muligt at genskabe liv med andre materialer, end dem vi i dag ser i biologiske systemer.  Hør hvor langt vi er fra, at livet opstår på ny og kravler ud af petriskålen og få Steen Rasmussens bud på, hvor livet bevæger sig hen.

Antikkens metafysik 2
I sidste uge sendte vi det første af fire programmer om antikkens metafysik. Her fortalte Kristian Larsen fra Københavns Universitet, hvad der egentligt skal forstås ved begrebet ’metafysik’. I dette program udlægger Kristian Larsen Heraklits tanker om verdens modsætningsfulde opbygning. En tanke som griber tilbage til Anaximanders tankeunivers, som blev berørt i første program.

Klassisk på nettet 1939
I denne uge er temaet for Klassisk på nettet et årstal, nemlig 1939. Et år hvor Europa var begyndt at brænde og hvor kunstnere som Stephan Zweig og musikere og komponister i massevis var nødt til at flygte og finde et liv et andet sted. Det gjaldt både Bela Bartok og Benjamin Britten mens Dmitri Sjostakovitj, Francis Poulenc, Carl Orff og Vagn Holmboe blev og der er musik af dem alle.

Foto: knud Steffen Nielsen