Den2Radio - Uge 9 - 2020

Udsendelse d.22. - 28. februar. 2020

InterMetzo
Georg Metz taler om ’De snigende kup’ i sit Intermetzo og om ’Accelererende afvikling af en politisk kultur’. og det handler både om tidligere tider, om præsident Trump, om tidligere statsminister Anders Fog Rasmussen og om tidligere minister Inger Støjberg. Undergravning ovenfra af institutionerne er det farligste der kan ske i et demokratisk system.

Det europæiske Hus
Det europæiske Hus er den2radio’s aktuelle programserie om EU og det europæiske samarbejde lige nu og i de kommende år, og i denne uge har Jørgen Johansen en samtale med Jesper Jespersen der er professor emeritus i samfundsøkonomi ved Roskilde Universitet.

15 kvindelige komponister fra 10 lande gennem 400 år, Cecile Chaminade
Den franske komponist og pianist Cecile Chaminade, der levede fra 1857-1944 er et hårrejsende eksempel på en vidt berømt musiker, der blev total glemt allerede i hendes levetid. Hun spillede sig igennem alle tænkelige koncertsale i hele Europa og USA. Hun modtog en regn af ærespriser bl.a. Chevalier de Légion d'Honneur indstiftet af Napoléon, som er den højeste orden en civil person kan opnå i Frankrig. Men i forlængelse af 1.verdenskrig ændrede verden sig på mange måder også musikalsk, og interessen for hendes musik forsvandt fuldstændig, og hun døde alene og glemt. 

Hørelse og høretab: Nyt Høre - og Balancecenter
Danmark er førende, når det gælder høre-industri, men hvorfor skal Danmark ikke også værende førende, når det gælder forskning og lægelig praksis indenfor hørelse eller audiologi? Et nyt Center for Hørelse og Balance på Rigshospitalet er planlagt til åbning i august 2020 med støtte fra William Demant Fonden. Det vil få en integreret faglig profil, der rummer både forskning, medicinal teknologi, kirurgi og klinisk audiologi.  

Kort men godt: Skuddag.
D.24.februar er det skuddag. Det er det hvert fjerde år, fordi Jorden er 365 dage og et kvart døgn om at dreje en omgang om sig selv. Derfor bliver der en kvart dag i overskud hvert år, og således er der brug for en skuddag hvert fjerde år. den2radio fortæller hvorfor giftelystne kvinder den dag uhindret kunne gå på frierfødder, når det var skudår. Men hvordan står det til med den gamle tradition i dagens Danmark?  Og hvorfor er det d.24.og ikke d.29.februar, der er skuddagen?

Teatermagasinet Kastesigten
Og så har teatermagasinet igen fået et postkort - denne gang fra Berlin. Vores udsendte teateranmelder har set et stykke i den tyske hovedstad, der beretter om konsekvenserne af Kejser Ferdinand d. 1’s dekret fra 1834 om at kun katolikker havde ret til at bo i Tyrol. Det er blodigt og ondt, men slutter på en optimistisk tone man gerne omplanter til sin egen tid.

Slutspil - af Samuel Becket.
Skuespilleren Søren Spanning døde fornylig og i den anledning genudsender vi en udsendelse om Samuel Beckets skuespil ’Slutspil’, der i 2011 var sat op på Teatret ved Sorte Hest i København. Forestillingen blev genoptaget i 2013, kom på turné landet rundt og var med på sommerens CPH Stage festival. Samuel Beckett revolutionerede scenekunsten i 1950'erne og '60'erne med sit første skuespil ’Mens vi venter på Godot’ og siden hovedværkerne ’Glade dage’ og ’Slutspil’. Hans stykker chokerede, provokerede og forargede, men gik også deres sejrsgang over hele verden og dannede skole hos dramatikere som Ionesco og Pinter under fællesbetegnelsen ’det absurde teater’. Men hvordan er det at spille absurd teater i dag? Rune Kühl talte dengang med instruktøren Maria Walbom og med skuespillerne Søren Spanning, Thomas Mørk, Niels Skousen og Maria Stenz om at blive ramt af Beckett.

Pharaos Klassikere: Min Broders levnet af Carl Bagger 5
I Pharaos Klassikere fortsætter den2radio med Carl Baggers lille roman ”Min Broders Levnet” fra 1835. Fortælleren Johannes har ikke held med at hjælpe sin bror Arthur med økonomien og slet ikke med at prædike moral for ham. Så han forlader byen og tager en stilling som huslærer på en herregård. Familiens voksne søn Halvor er ikke modtagelig for lærdom, men han er et udpræget naturmenneske, som gerne vil have Johannes med på ture i omegnen, og han er ivrig efter at præsentere ham for præstens datter Mathilde, som han er meget forelsket i selvom han godt ved, at hans følelser ikke er gengældte. Til gengæld bliver Johannes forelsket i hende, og ham føler hun sig vist mere på bølgelængde med. Men det er ikke ufarligt, for Halvors jalousi driver ham langt ud i hævntørst. Så det bliver et spændende afsnit i denne uge.

H.C. Andersen: Hvad fatter gør, er altid det rigtige
’Hvad fatter gør er altid det rigtige’ er et af H.C.Andersens grinagtige eventyr baseret på et folkeeventyr, som han havde hørt som barn. Den version vi kender præsenterede han selv for publikum ved en oplæsning i Studenterforeningen i 1860. Det er Axel Strøby der læser i denne uge.

Museer skaber viden, Portræt og følsomhed i Guldalderen
Serien ’Museer skaber viden’ kommer både indendørs og udendørs i de fleste af landets museer. Her er vi inde på Den Hirschsprungske Samling i København hvor museumsinspektør Anna Schram Vejlby fortæller om følelserne i guldalderens portrætter. Hun fortæller også om den historiske sammenhæng, som billederne er malet i og nogle af de historier, der kan lukke op for en større oplevelse af værkerne. Man kan i udsendelsen blandt andet høre om begrebet ’forskudt omsorg’, hvordan man kombinerede følelser og fornuft og den forståelse, der var af familien i guldalderen samt om venskabsportrætter.

Foto: Kristina Grosmann Due (Fødselsdagskage i Havfruens tegn - alt kan spises)