Den2Radio - Uge 9 - 2024

Udsendelse d. 24.februar - 1.marts. 2024

InterMetzo
Georg Metz langer sin ugentlige knytnæve ud og her sidder den lige i hovedet på Vladimir Putin, som Ruslandskenderen Samuel Rachlin omtaler som en bølle. Putins baggrund og metoder er bøllens, en gangsterboss på russisk - støbt og hærdet i KGB’s mafiøse mentalitet, hvor menneskeliv - vel at mærke andres - ikke kun er midlerne men målet. Med en paranoid despot i spidsen der ikke kender begrebet hensyn, er følgerne ikke så umulige at dechifrere: Rusland, Putin eller en anden Putin i den struktur der i historieforfalskningens navn nu i over 20 år er slået fast med indvendingernes udsigt til Gulag og glemsel, taber ikke krigen. Så længe diktatoren i Kreml bestemmer alt, flyder blodet hidsigt.

Kunsttimen. Når sorg bliver til kreativt arbejde
Sorg er altid trist vil nogen hævde, men i denne uges program i Kunsttimen kan du høre, hvordan sorgen kan tage en ny form og blive en sidste gave, man får af en relation med et andet menneske. Morten Grimstrup og Ida Mangor underviser på Roskilde Festival Højskole, og programmet er lavet i bedste højskoletradition. Vi bidrager alle til et fælles udkomme, så lyt med og få et indblik i et udviklende fællesskab om sorg og kreativitet sammen med Paul Frost Clementsen og Mikael Jensen, der har produceret serien om særligt kreative mennesker.

Melankoli
I den2radio’s arkiv har vi fundet en podcast om melankoli frem, som Jens Lohmann har produceret. Han dykker ned i litteraturen om emnet og han taler med cand-mag Marie Rørby, der har skrevet speciale om melankoli, om det kan passe at gamle mennesker er mere melankolske end yngre. Mere triste og indadvendte måske, for det er en udbredt opfattelse at man med årene udvikler en større tendens til melankoli, men passer det? 

Folkedrabet 1
Folkedrab er ikke en ny form for handling, men først efter 2. Verdenskrig kom der en lovgivning om folkedrab. I udsendelsen fortæller seniorforsker Cecilie Felicia Stokholm Banke fra Dansk Institut for Internationale Studier om, hvordan folkedrab blev en del af juraen, og hvordan folkedrab er blevet brugt som begreb i forskningen. Hun giver også eksempler på nogle af de folkedrab, der er i historien fra Armenien over Holocaust til Eksjugoslavien. For ofrene og deres efterkommere kan det være betydningsfuldt at få anerkendt, at der er tale om et folkedrab. Et eksempel på det er Holodomor i Stalins Ukraine, hvor millioner af mennesker omkom i 1930’erne.

Tage Baumann og den efterkrigstids schlagermusik 7
Hvem kender ikke Der Rote Elvis? Nå, det er der måske ikke særlig mange der gør, men det kommer I til i dette afsnit af de tyske schlagere. Det skal handle om schlagerens multi-kulti aspekt, og vi lægger ud med en sang som faktisk er lige så kendt på tysk som den er på amerikansk.

Hans Egedes Grønland
Den danske missionær Hans Egede kom til Grønland i året 1721 og er blevet kaldt Grønlands apostel, for han gjorde grønlænderne kristne. I vore dage er han blevet beskyldt for at være en kolonialist der undertrykte inuitternes oprindelige kultur, men det er helt forkert. Sandheden er, at Hans Egede gav grønlænderne et skriftsprog som de tog til sig med stor begejstring. Resultatet er, at det grønlandske sprog er det eneste af de oprindelige amerikanske sprog der er bevaret i sin oprindelige form, så Hans Egede kan også kaldes den grønlandske nations fader. Det er historikeren Thorkild Kjærgaard der fortæller. Han var blandt meget andet lektor ved Grønlands Universitet fra 2002 til 2015.

Et homofilt liv 4
I den 4. og sidste podcast i serien ’Et homofilt liv’ er Doris vendt tilbage til Jylland og fortæller om mennesker og dyr i Dyrenes Beskyttelse og om den kvinde, der blev den vigtigste livsledsager.  Vi hører også om LGBT-foreningen i Silkeborg, der ikke helt levede op til Doris’ forventninger, og om hvordan Doris kom til at spise Rådhuspandekager i København.

Pharaos klassikere: Digte af Morten Nielsen
Lige som med Gustaf Munch-Petersen er det nærliggende, måske endda endnu mere nærliggende, at spørge, hvad digteren Morten Nielsen kunne have drevet det til og hvad det kunne have betydet for den danske lyrik, hvis han havde kunnet fortsætte sit virke ud over den ham tilmålte tid, de sølle 22 år han fik lov at leve. Han døde en sagnomspunden død under overlevering af nogle illegale våben, en vådeskudsulykke sandsynligvis, men det er aldrig helt opklaret. Inden da, i 1943, nåede han at udgive sin debut-digtsamling ”Krigere uden våben”. I 1945 udgav digteren Paul la Cour en samling ”Efterladte Digte” af Morten Nielsen, og i 1954 udsendte forfatterkollegaerne Tage Skou-Hansen og Halfdan Rasmussen så bindet ”Digte”, der samlede alt hvad man den gang kendte af Morten Nielsens lyrik. I Pharaos Klassikere slutter sin lille antologi, af nyere dansk lyrik, af med et udvalg af Morten Nielsens digte.

Jazzens historie. Gerry Mulligan og Chet Baker
den2radio’s serie om Jazzens historie baseret på Christian Braad Thomsens bog ’Drømmejazz- jazzens historie belyst gennem 100 af de bedste cd'er’ fortæller han denne gang om den musikalske verdensvagabond, trompetisten Chet Baker, og specielt om hans samarbejde med barytonsaxofonisten Gerry Mulligan.

Foto: Anne Eggen