Feed the World 4: Metoder i arbejdet med resiliens og forvaltning

Udsendelse d. 23. - 29.januar. 2021
Udsendelse d. 25.- 31. august. 2018

På Stockholm Resilience Centre arbejder tværfagligt og globalt med fokus på økosystemer, biodiversitet og fødevarer. Det betyder konkret involvering af lokale befolkningsgrupper og deres specifikke viden i både Afrika og Asien. Her er fokus på økosystemer, biodiversitet og forskellige slags fødevaresystemer, der kan involvere både landbrug, skovbrug, fiskeri, jagt og indsamling.

Applying resilience in practice for more sustainable agriculture

Programmet SwedBio har til formål at bekæmpe fattigdom, fremme lighed, bæredygtige levevilkår og social-økologiske systemer med rig biodiversitet. Her faciliteres læring og viden, dialog og udveksling mellem brugere, politikere og videnskabsfolk til fordel for udviklingsarbejde og politikker, der er baseret på et alsidigt videngrundlag.

Du kan finde mere om SwedBio her:

I en række forskellige rapporter belyses, hvordan der arbejdes seriøst med at påskønne lokale kundskabssystemer og viden om natur og fødevarer, lokale afgrøder mv. og hvordan den viden integreres i arbejdet med resiliens og forvaltning.

 Foto:  Fejring af kvinders viden om frø og såsæd

I socila-økologiske undersøgelser og samarbejde omkring resiliens bruges metoder som ”walk-and-talk-seminarer” og ”mapping”, hvor lokale brugere af forskellige landskaber (floder, skov, landbrug mv.) visualiserer og tegner kort efter, hvordan de husker landskabet så ud for 50 år siden, hvordan det er  i dag og hvordan man ønsker det skal være i fremtiden.  Senere involveres andre aktører bl.a. politikere, planlæggere m.v. for at gå videre i processen omkring forvaltning nu og i fremtiden.

Mobilisation and revival of indigenous and local knowledge for enhanced ecosystem governance

 

 

Fotos : Rapporter vedr. Etiopien, Kenya, Filippinerne 

Foto: korttegning i Surinam                                            

I udsendelsen omtales : 
The Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES),

Der er også realiseret undersøgelser af resiliens i forhold til fødevareforsyning i Sverige og samarbejdet med lokale politikere og kommunal administration i forhold til planlægning og fremtidig forvaltning omkring klima, landbrug og fødevarer. Hvordan mindskes sårbar og hvordan styrkes resiliens.

 

 

Foto: Rapport Resiliens Eskilstuna
Du kan finde mere her:

Rapport över resiliensanalys av Eskilstuna kommuns livsmedelförsörjning

Resiliens - hur minskar vi sårbarheten inom livsmedelsförsörjningen? 

 

Medvirkende :
Louise Hård av Segerstad, kommunikationsstrateg, SRC
Pernilla Malmer, forsker og seniorrådgiver, SRC

 

 

 

Tilrettelæggelse:
Kristina Grosmann Due
Udsendelsen er produceret med støtte fra Stiftelsen Clara Lachmann’s Fond.

Hvis du ikke har hørt de 3 andre udsendelser i rækken ”Feed the World” kan du altid finde dem i arkivet på den2radio’s hjemmeside.

Forsidefoto:
”Vertumnus”, den romerske gud for frugt og afgrøder malet som symbol på perfekt balance mellem natur og kultur, malet 1590-91 af Guiseppe Arcimboldo, Italien.
 

MEDARBEJDER

Kristina Grosmann Due