Forskning & Videnskab: Livslang læring 3

Udsendelse d. 6. - 12.juni. 2015

Realkompetence

I august 2015 træder der en erhvervsuddannelsesreform i kraft. Den medfører, at der skal laves en vurdering af, hvilke realkompetencer som ansøgere over 25 år til en erhvervsuddannelse har.  Det kan fx være en person, der har arbejdet ufaglært som frisør, og har den praktiske erfaring eller en, der har arbejdet i et køkken, og derfor har noget af det grundlag, der skal til for at blive kok.  Man skal vurdere, hvilke kompetencer ansøgerne har, så de kan få godskrevet deres erfaring, og dermed hurtigere blive faglært. Det er ikke enkelt, at lave sådan en vurdering, som man også internationalt har talt meget om, men i har få erfaringer med. Professor Bjarne Wahlgren fortæller i udsendelsen om projektet ’Fra ufaglært til faglært på rekordtid, ‘ hvor han sammen med undervisere fra erhvervsskolerne har været med til at lave beskrivelser af de kompetencer, som man skal have.

I udsendelsen fortæller Bjarne Wahlgren også om aktionsforskning som metode, og hvordan den kan anvendes uden de politiske undertoner, der var i tidligere brug af metoden.

Medvirkende

Bjarne Wahlgren er professor i voksenuddannelse ved Institut for Uddannelse og Pædagogik på Aarhus Universitet. Han leder også  Nationalt Center for Kompetenceudvikling. Han beskæftiger sig bl.a. med forskning i realkompetence, dropout og lærertræning. Han beskæftiger sig meget med transfer, dvs. overføring af viden fra en sammenhæng til en anden, som overføring af viden fra uddannelse til anvendelse i en arbejdssammenhæng.

Foto:  Robert Lawton [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons

MEDARBEJDER

Henrik Morell

PROGRAMSERIE

Forskning og Videnskab