Forskning & Videnskab: Sufier og kærlighedsekstremisme i Pakistan

Udsendelse d. 14. - 20. november. 2015

Kærlighedsekstremister er et af de udtryk, der i udsendelsen bliver brugt om de pakistanske sufier, der lægger vægten på enheden med Gud og kærligheden -  ikke blot kærligheden til Gud men også til andre mennesker. I udsendelsen fortæller antropologen Ida Sofie Matzen om, hvordan sådan en åndelighed kan fungere i land, hvor der i høj grad er væsentlige politiske emner.
Ida Sofie Matzen har lavet feltarbejde i Pakistan i forbindelse med sit ph.d.-projekt, hvor hun også har stået over for at skulle interviewe om sufismen. Men den kan man i udgangspunktet ikke tale om i ord, så i det er en udfordring at skulle lave interviews om emnet.
Sufismen er blevet brugt politisk, og der bliver i udsendelsen både fortalt om kolonitidens brug af sufismen og i senere tid i forbindelse med Krigen mod Terror.
Musikken spiller en stor rolle i den religiøse praksis hos sufierne og i udsendelsen bliver der spillet musik med Gonga Sain på den tøndeformede dholtromme i sufi-templet Shah Kamal i Lahore. Gonga Sain er født døvstum, men blev som barn velsignet af en sufimester, der spåede ham en stor fremtid - det anses for et mirakel, at han spiller så fantastisk dhol.  Det er Gonga Sain, der ses på billedet, hvor han er i færd med at spinne i cirkler med trommen om nakken, mens han spiller (fotograf: Rune Selsing). Lige som musikken spiller dansen en stor rolle i sufismen. På det øverste billede ses et par såkaldte dhamal-dansere, der udfører trancedans til trommernes ekstatiske rytmer (fotograf: Rune Selsing).

Ida Sofie Matzen

Medvirkende

 Ida Sofie Matzen er ph.d.-stipendiat ved Institut for Antropologi ved Københavns Universitet.

 

MEDARBEJDER

Henrik Morell

PROGRAMSERIE

Forskning og Videnskab