Fortidsfåret, vikingen & uldsejlet

Udsendelse d.20. - 26.maj. 2023
Udsendelse d.7. - 13. september. 2019

Oldtidens bådbyggere kunne deres kram, - ingen tvivl om det, og de har skabt smukke, sødygtige skibe der kom svimlende langt omkring. Om det nyttige får har været slæbt med over oceanerne, kan vi kun gætte på? Men vi ved så meget, at vikingerne ikke var kommet langt uden et velskabt, velkonstrueret sejl.
I den tredje podcast fra Radio Underjordisk om fortidsfåret, får vi et indblik i uldsejlets betydning for vikingetiden. Det er dagen for klargøring og søsætning på Vikingeskibsmuseet i Roskilde, og frivillige folk fra bådelaugene er samlet på havnen. Sammen med skipper Jørn Ove Johannsen og gasterne på skibet ”Skjoldungen” er vi med når båden gøres klar til sejlads. Skjoldungen som fører uldsejl, er en rekonstruktion af en norsk fiskerbåd fra ca. 1030, der blev fundet i Roskilde Fjord i 1962.
Vi møder også væveren Anna Nørgaard, der fortæller om museets sagnomspundne sejl ”den onde klud” og bådebyggeren Sune Krohn der forklarer hestemankefedts fortræffelige egenskaber. Og sidst, men ikke mindst, møder vi lederen af Tekstilforskningsinstituttet på Københavns Universitet Eva Andersson, som regner sig frem til hvorfor det tager 155 arbejdsdage at klæde en sømand varmt på, og 25 år for en hel besætning.

Medvirkende:
Jørn Ove Johannsen, frivillig og skipper på Vikingeskibsmuseet i Roskilde

 

 

 

Anna Nørgaard, væver på Vikingeskibsmuseet i Roskilde

 

 

 

 

Eva Andersson, arkæolog og leder af Tekstilforskningsinstituttet på Københavns Universitet.

 

 

 

 

Sune Krohn, bådbygger og ansvarlig for rig og sejl på Vikingeskibsmuseet i Roskilde

Foto:
Abelone Bregninge
Instagram: abelone_bregninge_og_radio_underjordisk

Links:
Fiskerbåden Skjoldungens historie 
Vil du være med i Vikingeskibsmuseet i Roskildes bådelaug?
 
Rapport om vikingeskibet Oselvens uldsejl

 

MEDARBEJDER

Abelone Bregninge

PROGRAMSERIE

Radio underjordisk