Hans Elias Carstensen Jacobsen 1

Udsendelse d.16. - 22. marts. 2024
Udsendelse d. 23. - 29.januar. 2021
Udsendelse d.20 - 26. august. 2016

I 3 udsendelser fortæller Hans sin historie til Anne Eggen.

Hans er i sandhed vidne til historien, ikke mindst da han, som korporal d. 9.april 1940, blev beordret ud på Chr. X s bro i Sønderborg med 9 mand for at forsvare Danmark under tyskernes invasion. Han er også en stolt sønderjyde, der kan sin historie og sit sprog – det sidste laver han lidt om på for ellers kan vi andre ikke forstå, hvad han siger, heller ikke hans 8 børn og 13 børnebørn. Men det hele begyndte syd for Kongeåen før Genforeningen.

I den første udsendelse møder vi Hans, der voksede med sin familie – 5 søskende, mor og  far. Faren var kampestensmurer og havde et  lille landbrug og havde været tysk soldat under første verdenskrig, men var dansksindet og det har præget Hans lige siden. Hans fortæller om legen, skolen, arbejdet og den dejlige tid på Skibelund Skolehjem,( i dag Skibelund efterskole). Skolen var oprettet i 1874 for børn af dansksindede forældre syd for Kongeåen.

I den anden udsendelse er Hans først soldat på Haderslev kaserne, indkaldt i 1938. Som korporal oplever han at blive beordret ud på kong Chr.X´s  bro i Sønderborg med 9 mand – de skulle forsvare Danmark mod den tyske invasion. Hans` øjenvidneberetning kan også ses efter filmen  ”9.april”, der havde premiere marts 2015 instrueret af Roni Ezra.
Siden blev Hans gift med Gerda, blev grænsegendarm og mærkede krigen i daglig dagen, når han gik på stien. Ind i mellem tog han lidt landbrugsarbejde, fordi det var noget kedeligt ikke have jord under neglene – det blev også lidt af en oplevelse.

I den tredje udsendelse lytter Hans pavestolt til sin march. Der er ikke mange der kan prale med at få opkaldt en march efter sig, ovenikøbet komponeret til en 90 års fødselsdag, men det skete for Hans. Om det og om flyveturen på sin 8o års dag, hen over hans ejendom Skansegården i Bølling, handler den sidste udsendelse om.

Hans blev gift med Gerda under krigen, de fik 8 børn og efter at have været forvalterpar i mange år købte de Skansegården i Bølling ved Egtved i 1962.

På siden: "Landsbyhistorie" kan du læse mere om Hans´s historie.

Grænsegendarmeriets historie

Foto: Anne Eggen
 

MEDARBEJDER

Anne Eggen