Jødestjernen

Den 19. september 1941 blev jødestjernen påbudt alle jøder i Tyskland. I sin bog om Det Tredje Riges sprog, skriver sprogprofessor Victor Klemperer, at denne dag var den sværeste for de tyske jøder.  Stigmatiseringen og dens konsekvenser var frygtelige.
Udgiveren af Klemperers bog LTI. Lingua Tertii Imperii med undertitlen ”En filologs notesbog” markerede i år denne dag med et arrangement i Christianskirken på Christianshavn og opfordrede samtidig alle interesserede til at downloade teksten fra kapitlet om Jødestjernen i LTI og læse det for naboer, venner og kollegaer og diskutere de tanker, som læsningen satte i gang. I Christianskirken spillede organisten Søren Johansen først en orgelsonate en den jødiske komponist Felix Mendelssohn-Bartholdy, den mand som i 1800-tallet havde æren af at genopdage Johann Sebastian Bachs musik og spille den igen. Efter sin død blev han kritiseret for sin u-tyske musik og under nazismen blev han forbudt. Derefter fortalte bogens oversætter, Henning Vangsgaard om Victor Klemperer og hans bog før skuespiller Jesper Christensen til sidst læst uddrag af kapitlet om Jødestjernen. Efter oplæsningen diskuterede publikum med deres sidemand de tanker og følelser som oplæsningen havde sat i gang. Karsten Pharao har tilrettelagt.
På hjemmesiden www.klemperer.dk kan man høre indslagene fra Christianskirken samt se indlæg om bogen og dens aktualitet i den danske debat om ”de fremmede” fra Bogmessen i Forum 2010.

MEDARBEJDER

Karsten Pharao