Man skal ikke spare på livets start

Udsendelse d.1. - 7.januar. 2022
Udsendelse d. 31.dec.2016 - 6.januar. 2017
Udsendelse d.19. - 25. december. 2015

Dette efterår har der i medierne været en del debat omkring de forhold man tilbyder gravide og fødende i det offentlige system. Flere jordmødre har slået alarm, da de synes systemet berører smertegrænsen for hvor lidt tid man kan tilbyde hver enkel gravid, hvis man ønsker at fødselsforløbene skal forblive sikre. Jordmødrene har travlt, og travlheden begynder at kunne mærkes i form af sygemeldinger som øger presset på de resterende jordmødre.
Vi har talt med Marta Orbis og Dorthe Madsen, der arbejder som selvstændige jordmødre i Fødeklinik Maia på Østerbro i København. I deres klinik prioriterer de god tid og nærvær til hver gravid kvinde, og målet er, at kvinden føler sig tryg ved og klar til at skulle føde og efterfølgende starte sit forældreskab.
Vi har også talt med Lene Skou Jensen, som arbejder i det offentlige, på Rigshospitalets fødeafdeling, samt i klinik med hjertesyge gravide og gravide med fødselsangst, ud over sin private klinik med ID-psykoterapi. Hun fortæller os om de nuværende forhold på de offentlige fødegange og svangreambulatorier.

Link til Fødeklinik Maia

Tilrettelæggelse: Vibeke Abel

Teknik: Jytte Nordholt

Foto: Anne Eggen