Mexico - Krigsdagbog

Udsendelse d.24-30. november. 2018
Udsendelse d.30.aug. - 5.sep. - 2014

Den ene krig afløser den anden ude i verden. Nogle gange er Danmark oven i købet med blandt de stridende parter, men det er så langt væk, og vi kan have svært ved at følge med og ved at forstå, hvad der egentlig kriges om. Og svært ved at leve os ind i, hvordan det er at være midt i moderne krigshandlinger.
Da NATO gik ind i krisen på Balkan og i marts 1999 bombede Beograd sad den serbiske forfatter Vladimir Arsenievic i sin lejlighed i byen med kone og børn og oplevede luftalarmer og bombardementer.
Arsenievic begyndte at skrive dagbog under krigen, og senere på året - under et stipendium-ophold i Mexico - gjorde han denne bog færdig, "Mexico. Krigsdagbog", som altså ikke handler om krig i Mexico, men om krig i Serbien - og i Kosovo. Kosovo-delen bygger på samtaler med en albaner, som Arsenievic møder i Mexico.
I Kosovo var Serberne jo fjenden, så det er ret usædvanligt at disse to konflikter er sat sammen, da serbere og kosovo-albanere er som hund og kat eller israelere og palæstinensere, som Arsenievic siger. Men der er en vis etisk retfærdighed i at sætte disse to beretninger sammen i ét bind, mener han.
Da bogen blev præsenteret, var det forfatteren Peter Adolphsen der bød velkommen og læste op af den danske oversættelse.
Arsenievic' seneste roman, Predator, er en usædvanlig roman, måske snarere en lang række noveller, der langsomt får hægtet sig på hinanden. Historierne foregår på tre kontinenter med personer, der kommer fra Kurdistan, Serbien, Irak, Danmark, Tyskland, USA, Spanien ... og alle lever de i andre lande end deres fædreland og taler ikke deres eget sprog, for sådan er den verden, vi lever i. Det er altså en bog der handler om forskellige former for migration og folk der krydser grænser. I centrum står en kurder, der repræsenterer et land, der ikke eksisterer på landkortet.
Vladimir Arsenievic' bog "Mexico. Krigsdagbog" er altså udkommet i Forfatterskolens skriftserie Legenda i oversættelse ved Toni Liversage.
Arsenievic' to foregående romaner er udkommet på forlaget Rosinante.