Musikterapi for demensramte

Udsendelse d. 28.sep. - 4.okt. 2019

Vi tænker, derfor er vi. Cogito ergo sum. Det er vestlig filosofi defineret siden 1916 af Descartes. Vi tænker, ja - og så lærer vi snart at fortælle, det vi tænker. På den måde deltager vi og manifesterer os i verden. Vi bygger vores identitet med tanker, med ord og begreber i samtaler. Men rammes man af demens, mister man evnen til at huske, hvad ord betyder og langsomt hører man op med at kunne bruge dem. Vi mister derfor evnen til at kommunikere, forstå, genkende og virke i den verden vi eksisterer i. Ligesom små børn bliver vi igen afhængige af omverdenens hjælp... og vores livskvalitet afhænger af de pårørende. Men sprog er een ting og musik er noget andet. Ordene og musikken lagres forskellige steder i hjernen. Når man rammes af demens går det hurtigere ud over centre i hjernen, som kontrollerer sproget og bevægeapparatet, men først senere, rammer det de centre i hjernen, hvor musikken er lagret. Det kan derfor være vigtig at ens omgangskreds ved, hvilken musik man bærer i sig, og får det skrevet ned, for det er som et vindue, der lukker sig, efterhånden som ens sprog eroderer med en demenssygdom. 

Demens rammer flere og flere, også unge: Det er ikke kun meget gamle mennesker. Der er også mennesker i 40 års alderen, som i dag har en diagnose. I Danmark er vi kommet langt indenfor forskningen af musikterapi som behandlingsform. Musikterapien hjælper og stimulerer og kan i nogle tilfælde erstatte medicinsk behandling. Musikterapi kan være med til at give den syge en stund, hvor følelsen af noget genkendeligt giver tryghed og beroliger eller giver velvære og glæde. Musikterapeutens arbejde styrker derved disse menneskers vitalitet og følelsesbevidsthed.

Hvordan det gøres og hvilke redskaber musikterapeuten har, kan du høre her i Rikke Sofie Møllers samtale med Hugo Jensen, som er Cand. mag. musikterapeut, udannet fra Aalborg Universitet samt organist fra DKDM Til daglig har Hugo Jensen sit virke på et hospice på Frederiksberg og på Nørrebros center for demens, hvor hans arbejde går ud på at bruge musikken og den kommunikative musikalitet til at vække og stimulere klienter. 

Foto -  Michael Rønsdorf og Eva Dia Milling