Oversigt: Uge 14 - 2014

Udsendelse d. 29.marts - 4.april 2014

Velkommen til en ny programflade i en uge , hvor vi går over til sommeritd, hvis historie i følge Wikipedia er:

Benjamin Franklin foreslog i essayet An Economical Project, udgivet i 1784 under Franklins ophold i Paris, at pariserne skulle stå en time tidligere op, for at spare på stearinlys[5].
Den moderne sommertid blev først foreslået af den newzealandske entomolog George Vernon Hudson. Hans skifteholdsarbejde gav ham fritid til at indsamle insekter, og førte ham til at værdsætte de timer med dagslys han havde efter lukketid. .[6] I 1895 præsenterede han et papir til "Wellington Philosophical Society" hvori han foreslog et skift på to timers sommertid. [7] Efter stor interesse fulgte han op med en ny rapport i 1898. [8] Mange publikationer krediterer forkert sommertids forslag til den fremtrædende engelsk bygherre William Willett, [9], der selvstændigt udtænkte sommertid i 1905 under en hestetur tidligt en morgen, da han med forfærdelse bemærkede, hvor mange storby borgere der sov en stor del af deres sommerdag væk. [10] Hans løsning var at fremme uret i sommermånederne, et forslag, han udgav to år senere. [11] Forslaget blev taget op af et medlem fra det britiske parlament, Robert Pearce, der introducerede det første lovforslag om sommertid til det britiske parlament den 12. februar 1908.[12] Et udvalg blev skabt for at undersøge spørgsmålet, men Pearce lovforslag blev aldrig til lov, og flere andre lovforslag mislykkedes i de følgende år. Willett lobbyede for forslaget i Storbritannien indtil hans død i 1915.
Sommertid blev indført første gang i Østrig og Tyskland d. 30. april 1916 for at spare energi, der var knap på grund af krigen. En række europæiske lande, herunder Danmark, fulgte trop d. 21. maj samme år. Rusland og nogle få andre lande ventede til det næste år, og USA vedtog det i 1918. Siden da har der rundt omkring på kloden været mange lovbestemmelser, justeringer og ophævelser i de mange love om sommertid.

Foto: Abelone Bregninge