Radio Underjordisk: Fortidsfåret - myte, makker & mammon

Udsendelse d.6.-12.maj. 2023
Udsendelse d. 15. - 21. juni. 2019

Hvordan kan det være at fortidsfåret glimrer ved sit fravær – ikke kun i den arkæologiske forskning, men også i myterne? I myterne nævnes en række husdyr ved navn: Urkoen Audhumbla, den kosmiske ged Heidrun, hanen Gyldenkam og galten Gyldenbørste. Men fåret?
Fortidsfåret har været et af de mest almindelige såvel som betydningsfulde husdyr, der har dannet makkerskab med mennesket siden bondestenalderen. Det har leveret betydningsfulde bidrag til tekstiløkonomien i den germanske jernalder, såvel som det optræder med stor hyppighed i arkæologiske knoglefund. Alligevel er fåret usynligt i forskningen.
I den anden podcast om fortidsfåret møder vi to svenske arkæologer og forskere, Kristina Jennbert og Eva Andersson, der fra hver deres side af Øresund, deler deres undren over det usynlige fortidsfår. Kristina Jennbert graver ned i relationen mellem menneske og dyr, set gennem myter og ritualer. Eva Andersson sætter fokus på udviklingen af tekstiløkonomien, med organisering, produktion og handel.

Medvirkende:
Kristina Jennbert, pensioneret professor i arkæologi ved Lunds Universitet, med speciale i udviklingen af relationer mellem mennesker og dyr, fra oldtiden og til i dag.

Eva Andersson, leder af Institut for tekstilforskning ved Københavns Universitet, med fokus på tekstiløkonomi, organisering, handel, produktion og køn.

Links:

Sheeps and goats in norse paganism

Foto:
Abelone Bregninge

Instagram: abelone_og_radio_underjordisk

MEDARBEJDER

Abelone Bregninge

PROGRAMSERIE

Radio underjordisk