Museer skaber viden: Sømænds lyst og længsel

Udsendelse d. 28.marts - 3.april. 2020
Udsendelse d. 11. - 17.november. 2017

Sømænd har en kvinde i hver havn, og når de ikke er sammen med kvinderne, drikker de tæt, og slår på tæven. Billedet er velkendt, men hvor kommer det fra, og er der noget om snakken? Nutiden er i hvert fald noget andet, for som museumsinspektør Morten Tinning fra Museet for Søfart fortæller, så kan man med den moderne losning og lastning måske nå ned i et supermarked og købe ind eller ringe hjem, når man er i havn. Men som man kan høre i udsendelsen er der historisk noget om snakken, og billedet af sømanden er meget gammel.

Det er nu ikke bare det farverige, som Morten Tinning sammen med andre på museet har forsket i, for billedet er langt bredere, hvor de har undersøgt de betingelser, som sømændene har levet under, og hvordan de har været med til at forme de muligheder, man har haft for at have kærligheds- og sexrelationer. Ganske vist var det en traditionel mandeverden, men de intime relationer kunne for nogens vedkommende også være med andre mænd, og over for homoseksuelle har sømænd være mere tolerante end samfundet på land. Hvad man til gengæld ikke har været meget tolerant over for var kvinderne til søs, der gik ind på et område, der havde været forbeholdt mænd. I udsendelsen kan man også høre, hvordan det udviklede sig.

Hvis du er interesseret i mere om søfart, så kan du høre serien Søfartens Spor. En tidligere udsendelse fra Museet for Søfart er Menneskene bag handelen med Kina.

Medvirkende

Morten Tinning er museumsinspektør på Museet for Søfart. Han er cand.mag. i historie, og har bl.a. været ansat som museumsinspektør på Greve Museum, Museerne i Fredericia og været forsker på Tøjhusmuseet og Forsvarsministeriet. Han har været med til at skrive og redigere bogen ” Lyst og længsel, myter afsavn og erotik i sømandens verden”. Bogen er udgivet af M/S Museet for Søfart i 2016.

MEDARBEJDER

Henrik Morell

PROGRAMSERIE

Museer skaber viden