Spis som en romer 2

Udsendelse d.6. -12. november. 2021
Udsendelse d. 6. - 12- maj. 2017
Udsendelse d.12. - 18.marts. 2016

 I anden del af programserien Spis som en romer skal det handle om kejsertiden (27.f.Kr -ca. 250 e.Kr.)  Valerio Romito og Noa Agnete Metz taler om hvordan romerne organisede fødevarer da imperiet var på sit højeste og skulle bespise op mod 60 millioner indbyggere. Vi skal høre om hvordan afgrøder og raffinerede produkter blev transporteret rundt om og over Middelhavet, og hvad det betød for diœten i hvad man med god ret kan kalde et antikt globaliseret samfund. Som i første udsendelse skal vi også prøve at realisere nogle af periodens opskrifter. Vi fokuserer på fiskelagen Garum og på hvedemel, som romerne i Republikkens dage endnu ikke havde lœrt at kende, men kom i kontakt med under Kejsertiden, fordi man erobrede områder hvor hvede blev dyrket.

Se opskrifter her:

Romersk hvedebrød
For at lave et hvedebrød som romerne gjorde, skal man bruge en blanding af groft hvedemel og almindeligt mel, da romerne ikke havde teknikken til at producere det bløde, findelte mel, vi spiser i dag.

100 g. surdej
200 g. groft hvedemel
200 g. hvidt hvedemel
300 ml vand
1.5 teske salt, romerne brugte ofte havvand men bedre at bruge vore dages salt.

Surdejen blandes med vand, derefter mel og salt. Det skal vœre en meget våd dej, der ikke kan œltes med fingrene. Dejen lœgges ned i en skål med lidt god olievnolie i bunden. Dœk den med et viskestykke og sœt dejen til at hœve 10/12 timer mindst. Den skal vœre hœvet til dobbelt størrelse. Dejen œltes derefter på et bord med mel. Hiv massen ud og fold den henover sig selv igen og igen. Tilsidst dœkkes dejen godt med mel og sœttes til at hœve igen med et viskestykke over sig i ca 2 timer.
Varm ovnen op til 220 grader og sœt en støbejernsgryde ind i den. (Vi bruger en støbejernsgryde, fordi romerne bagte deres brød derhjemme i terracotta forme med låg for at efterligne de store komercielle ovne der var kubeformede. Støbejernsgryden har en lignende effekt) Tag den varme gryde ud af ovnen, lœg dejmassen ned i, den skal stadig have godt med mel på sig, og dœk den med låg før den sœttes ind igen. Bages i ca. 40 min. Gryden med brød tages ud og brødet vendes ud på en plade. Brødet er fœrdigt, hvis det afgiver en hul lyd, når man banker i bunden af det.

Stegte ansjoser/sardiner
600 gram friske ansjoser/sardiner
Et glas hvidvin
Tre œg
Peberkorn
Olivenolie
Oenogarum (garum med vin)
Garum

Foto: Noa Agnete Metz

MEDARBEJDER

Noa Agnete Metz

PROGRAMSERIE

Spis som en romer