Spis som en romer 1
Udsendelse d.30.oktober - 5.november. 2021
Udsendelse d.22.- 28.april. 2017
Udsendelse d.31.oktober - 6. novmeber. 2015
Den2radio sender fra Rom, hvor Noa Agnete Metz har interviewet kok og udtillingskurator Valerio Romito om hvad man spiste i antikken. Udsendelsen beskœftiger sig med gastronomi i Republikkens dage ca. 300 år før år nul inden romerriget endnu dœkkede hele Middelhavsområdet. Dengang levede man efter den kendte devise "mens sana in corpore sano", et sundt sind i en sund krop, og havde en forholdsvis spartansk livsstil der lå langt fra de œdegilder der senere, i kejsertiden, kom på mode. Sammen med Valerio Romito køber vi ind i en moderne grøntsagsbod i Roms centrum, laver mad og smager blandt andet på retten Puls, som de gamle romerne spiste i mange varianter. Puls var en grov grød lavet på forskellige kornsorter der kunne varieres og bruges til alt lige fra suppe til brød bagt i ovnen. Den gik senere af mode da alskens nye råvarer begyndte at blive importeret fra Mellemøsten og Grœkenland, men den giver os indblik i dagliglivet i republikkens dage hvor lokale produkter og afgrøder lå til grund for basisdiœten. Hør mere her i programmet Spis som en romer.
Se opskrifter her:
Puls Fabata (puls med favebønner)
Dette er en tilnœrmet version, i det retten Puls er blevet spist i tusindvis af år med forskelligt indhold. Her bruges der ingredienser der var tilgœngelige og populœre i Republikkens dage (hvis der bruges tørrede fave bønner skal de lœgges i blød 3 timer inden brug).
1 porre
2 gulerødder
100 g speltflager
200 g favebønner
2 liter vand eller grøntsagsfond
Dild
Frisk mynte
Salt
Peber
Olivenolie
ca. 300 gram lardo, svinefedt, der enten steges med sammen med olivenolie og grøntsager eller man kan bruge pancetta, der steges sprødt for sig i små stykker a la bacon og dryssed på tilsidst. Hvis man steger svinefedt med grøntsagerne bruger man mindre olivenolie.
Hak porrer og gulerod fint sammen og steg det på panden, når det tager farve men før det bliver rigtig stegt tilsœttes spelt, favebønner og 2 liter vand eller grøntsagsfond. Lad det koge indtil spelt og favebønner er møre og evt lidt lœngere hvis man ikke ønsker grøden alt for vandet.
Romersk salat fra Columella:
Der gives ingen indikationer om mål i denne opskrift, så man må prøve sig frem.
Grøn Salat og også gerne rucola
Frisk mynte
Porre eller løg
Koriander
Persille
Frisk timian eller nepitella
Frisk saltet ost, fx saltet ricotta eller mild feta
Et skvœt vineddike
Peber.
Det hele mases i en morter, hvorefter man tilføjer olivenolie efter smag/ behov.
(Columella, Re Rustica, Xll-lix)
(Det var bekvemt at mase ingredienserne sammen, eftersom de rige romere ofte spiste henslœngt og derfor ville have haft problemer med en salat med ingredienser der stak ud til alle sider).