Radio Underjordisk: Uroksen, dyrepasseren & Heck-kvæget
Udsendelse d.1.-7. april. 2023
Udsendelse d. 24. - 30. marts. 2018
Hvordan kalder man egentlig på en stor tung okse? Og hvorfor er en god ko en gammel ko?
Den første podcast i serien om Uroksen, handler om de sidste 100 år og avlen af heck-kvæget, en nulevende ”wanna-be-urokse”. Til heck-kvægets historie hører ikke kun fortællingen om avl, racerenhed og den nazistiske Hr. Himmlers fornøjelse ved at skyde okser fra terassen, - men også fortællingen om en eminent naturplejer der kan gå ude året rundt.
Vi skal sammen med dyrepasser Mia Carlsen møde uroksens fjerne efterkommere i den levende fortid i Sagnlandet Lejre, tæt ved Roskilde på midtsjælland. Dyrene har en vigtig rolle i museets formidling af forskning og fortid, ligesom de er en levende del af naturplejen.
Medvirkende:
Mia Carlsen, dyrepasser i Sagnlandet Lejre
Medarbejdere:
Abelone Bregninge
Foto: Abelone Bregninge (Instagram: @abelone_bregninge)
Om Uroksen
Fascinationen af uroksen lever – og det 2 millioner år gamle urdyr kan stadig trække overskrifter i medierne med nye fund i den danske muld, senest et offerfund af to uroksekalve i 2017 ved Søborg Sø ved Gilleleje.
Den legendariske urokse fandt efter sidste istid vej til de nordlige himmelstrøg i ældre jægerstenalder. Med sine store smukke, buede horn og to meter over ryggen ikke kun leveret føde og anledning til fest på Skandinaviens første bopladser; den har sammen med bl.a. kæmpehjort, rensdyr og elg bidraget med inspiration til værktøj, våben og redskaber til vores stenalderjægere, der rækker langt ind i vor tid.
Uroksen dukker op i fund fra Maglemosekulturen, i jægerstenalderen mellem 9.000 – 6.800 fvt efter isen har trukket sig tilbage. Maglemosekulturen var den første jægerkultur der tilpassede sig vilkårene i urskovene og det varme klima. I Danmark har vi bl.a. to flotte fund af urokser. Den ene er uroksen fra Vig (8.600 fvt) og står på Nationalmuseet og den anden, uroksen fra Prejlerup (7.390 fvt mellemste maglemosetid) står på Zoologisk Museum. Allerede i den mellemste del af jægerstenalderen blev uroksen udryddet på Sjælland. I jylland levede uroksen helt frem til ca. år 0 i før-romersk jernalder. Uroksen uddøde i Europa i starten af 1600-tallet pga. adlens privilegier på jagt.
I podcastserien om uroksen er vi på jagt efter fortællinger sammen med passionerede fagfolk fra videns- og kulturhistoriske institutioner. I interviews, reportager, lyd og musik hører vi krimier og fortællinger der gemmer sig bag gamle knogler og arkæologiske fund fra jægerstenalderen. Og vi hører om levevilkår for de første mennesker på vore breddegrader. Mennesker som måske ikke var så forskellige fra os, når man kommer helt ind til benet?
Medarbejdere:
Programserie
Radio Underjordisk
Foto:
Abelone Bregninge
Instagram: abelone_og_radio_underjordisk