Verden af i Gaar 21

Udsendelse d.15. - 21. oktober. 2022
Udsendelse d.10.-16. februar. 2018
Udsendelse d.26.december.2015 - 1.januar.2016

Dette er sidste afsnit af Stefan Zweigs erindringsbog, Verden af i går, hvor vi i sidste afsnit når helt frem til hans flugt fra Østrig for at undgå nazisterne. Først søger han tilflugt i England fra 1934 til 1940. Han bliver engelsk statsborger men frygter alligevel at blive interneret som ”enemy alien”, og sammen med sin anden kone (de når lige at blive gift i Bath inden krigen bryder ud) flygter han videre via USA til Brasilien.

Wikipedia oplyser at  han og hans anden hustru Lotte født Charlotte Elisabeth Altmann begik selvmord (med Veronal) i Petrópolis i Brasilien i fortvivlelse over fremtidsudsigterne for Europa og den europæiske kultur. Efter Singapores fald troede de, at nazismen ville sprede sig til hele jorden. "Jeg finder det bedre i rette tid og med hævet hoved at afslutte et liv, hvor intellektuelt arbejde betød den reneste glæde og personlig frihed det største gode på jorden," skrev han.
Der findes betydelige Zweig-samlinger på British Library og på State University of New York at Fredonia. Den første, som blev overdraget til biblioteket af dens værger i maj 1986, omfatter mange genstande af  overraskende bredde og sjældenhed, blandt disse nogle af de i erindringsbogen omtalte Mozartmanuskripter og Mozarts egen Verzeichnüss, dvs. komponistens eget, håndskrevne tematiske katalog over hans værker.

Verden af i går er oversat af Helge Kjærgaard og Karsten Pharao læser.

MEDARBEJDER

Karsten Pharao

PROGRAMSERIE

Verden af i Gaar