AT BO: Urban Gardening
Udsendelse d. 18. - 24. juli. 2020
Udsendelse d.13 - 19.maj. 2017
Byhaver – urban gardening og urban farming – vokser i udbredelse globalt. Det sker i takt med takt med, at de internationale metropoler bliver mere og mere kompakte byrum spækket med skyskrabere og trafikveje. Det dyre urbane m2 stimulerer til at byens haver går i højden og anlægges - oppe på tage, altaner og højbroer. Selvom Danmark ikke har bylandskaber i stil
Med New York og Singapore og de fleste tage er skrå og dermes har for stor en hældning til anlægge haver så er interessen voksende – både i nybyggeri op på gamle erhvervsbygninger. Byhaverne udfører som grønne oaser en lang række tjenester i byens rum – opsamler regnvand, øger biodiversitet, renser luften, giver rekreation og muliggør dyrkning af træer, blomster og grønsager med tilhørende muligheder for arbejde med relationen mellem by og land.
Videnscenter for Byudvikling – Byens Ejendom holdt i februar og april 2017 konferencer om både grønne tage og urban gardening.
Københavns kommune har inspireret af New York Highline planer om at bygge en Copenhagen Highline langs med Kalvebod Brygge. Begyndelsen blev taget i 2010, da Rigsarkivet på hjørnet af Bernstorffsgade og Kalvebod Brygge og hotellet Tivoli Congress Center fik taghaver. Taget på Rigsarkivet er 7.200 m2 og består af udearealer, en cykelsti og en stor, offentligt tilgængelig taghave med græs, bunddækkende planter og plantekasser. Taghaven, der kaldes "Det grønne strøg", er et stille byrum tæt på havnen.. Strøget skal med tiden gøre det muligt for gående og cyklister at bevæge sig ad en sammenhængende grøn sti helt fra Bernstorffsgade til broen ved Dybbølsbro Station.
Anlægsgartnervirksomheden Malmos har arbejdet med taghaver siden 1997 og har medvirket i anlæggelse at taghaverne på Tivoli Congress center og Rigsarkivet.
Tagfarmen Østergro blev etableret i Københavnm, Østerbros klimakvarter i 2014 af en flok unge entousiaster, som driver både andelsforening, iværksætteri og restaurant på toppen af et tidligere bilfirma.
I 2014 udgav Realdania inspirationshæftet Dyrk Byen, der er produceret i samarbejde med SLA arkitekter, som er dansk-nordisk arkitektfirma med fokus på naturens plads i arkitekturen. SLA realiserer aktuelt sammen med de franske arkitekter Jacques Ferrier Architectures og Chartier Dalix. et projekt taghave (5000 m2) på toppen af højhuse og brodæk, der er placeret i den vestlige del af Paris og på en udvalgt lokalitet dækker går over den motorringvej, der omkranser hele Paris, Boulevard Péripherique.
Og
Plantagen NV, en ny og lidt anderledes tagfarm, er på vej i udkanten af Nørrebro i København. Det er firmaerne Bioark og Tribeca, som står bag og konceptet handler om cirkulær økonomi og maximal recirkulation.
Impact Farm er en fleksibel og flytbar indendørs have, som er udviklet af firmaet Human Habitat. I princippet er der tale om et drivhus på træskelet i 2 etager bygget omkring en gammel skibscontainer. Impact Farm kunne i 2015 besøges på Hans Tavsens Plads i Kbb. og skal opstilles nu andetsteds.
Medvirkende :
Mark Martino, Rene Semberlund Jensen, Byens Ejendom
Per Malmos, Malmos A/S
Livia Urban Swart Haaland
Udsendelsen var tilrettelagt af Kristina Grosmann Due
Serien ”AT BO –Bolig, By og Bæredygtighed” er produceret af Anne Eggen, Kristina Grosmann Due og Bodil Grue og støttet af
MEDARBEJDERE
Anne Eggen, Bodil Grue, Kristina Grosmann Due