Håndværk:  Blikkenslager – Vand, Varme og Sanitet

Udsendelse d. 27.marts - 2.april. 2021
Udsendelse d.18.-24.august. 2018

Blikkenslager – et håndværk blik i fokus.  Og hvad er blik ?
Blik (på tysk ”Bleck”) er egentlig tynde plader af jern, som var meget udbredt i 1800-tallet, hvor blikkenslager-faget også udviklede sig stærkt.
Men blikkenslagerhåndværket er meget ældre og kendes helt tilbage i 1600-tallet.  Faget handlede dengang meget om at arbejde med bygninger – på tag eller med tagrender og med belysning i form af lanterner og gadelygter. Med tiden og husenes forbedrede indretning blev Vand, Varme og Sanitet blikkenslagerens store arbejdsområder.  I nutiden er de gamle metaller som zink, kobber stadig med, men der er også stål, plastik og flere er under udvikling bl.a. i relation til solenergi/solceller og tagdækning.

Blik- og Rørarbejderforbundet organiserer de ansatte blikkenslagere og varetager også grunduddannelsen. Organisationen fejrede 125 års jubilæum i 2015 og du kan finde bogen her:
 

 

I dag udvikles blikkenslager-faget sammen den tekniske og digitale udvikling omkring vand, varme og sanitet og afspejler de mange forandringer i bykulturen – fra kakkelovn til fjernvarme, radiatorer og gulvvarme, gas og solvarme, tagbelægning med indbyggede solceller, ventilation, varme og køling mv. Klima og vand sætter også sit store præg på blikkenslager-faget i nutiden og den teknologiske udvikling går stærkt.

Foto: blikkenslager - klimahelte

 

 

Medvirkende var:
Einar Olsen og Martin Olsen fra firmaet, Rørvig – Hestehave, VVS og Kloak

Kim Fusager Balle, forbundssekretær i Blik- og Rørarbejderforbundet

 

 

Tilrettelæggelse: Kristina Grosmann Due

 

Serien om Håndværk er støttet af :  

MEDARBEJDERE

Anne Eggen, Kristina Grosmann Due

PROGRAMSERIE

Håndværk