Science Stories: Sommerfugleeffekten i moderne medicin

Udsendelse d. 16. - 22.november. 2019

Dette er historien om hvordan de observationer en fysiker gjorde fra på væggen over sin seng for næsten 400 år siden, måske kan revolutionere nutidens brug af medicin mod alvorlige sygdomme.

Vi er vant til at få livet beskrevet af biologer. Fysik derimod er læren om natur i den bredeste betydning gerne beskrevet med matematiske formler. I dette program skal vi se på livet set med forskellige briller som et biologisk fænomen, men også som fysiske egenskaber, som kan sættes på formler, der kan bruges til at beregne og forudsige egenskaber.

Mange vil måske mene, at fysikere ikke har noget at gøre i biologiens verden, men det er langt fra tilfældet. Nogle af de fænomener vi ser i biologien, kræver en fysikers overblik, og kan måske kun forstås hvis man bruger fysikkens metoder og redskaber til at observere og eksperimentere. Mogens Høegh Jensen og Mathias Heltberg fra Niels Bohr Instituttet arbejder med fysik i biologiske systemer, som måske vil revolutionere vores måde at opfatte dyr og planter, og som måske kommer til at ændre vores behandling af sygdomme radikalt. Programmet er en ny-redigeret version af et tidligere program ”Om livets Fysik”

Science Stories er støttet af Novo Nordisk Foundation

 

 

PROGRAMSERIE

Science Stories